Stoltenberg bekrefter: Nato-land vurderer å forberede atomvåpen

29/06/2024 07:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Han vil ikke gå i detaljer, men han bekrefter at samtalene pågår.

Nato-landene vurderer å ta en rekke atomvåpen fra sine lagre og gjøre dem klare til operasjon.

Det forteller NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, ifølge The Telegraph.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på operasjonelle detaljer om hvor mange atomstridshoder det snakkes om eller hvor de skal plasseres, men vi må snakke om disse spørsmålene. Det er akkurat det vi gjør, sa Stoltenberg.

Økende trussel fra Russland og Kina

Det er den økende trusselen fra ikke minst Russland, men også fra Kina, som har fått NATO-landene til å diskutere forberedelser av atomvåpen.

Stoltenberg understreker at Natos mål er en verden uten atomvåpen, men at så lenge atomvåpen faktisk eksisterer, vil Nato fortsette å være en atomallianse på grunn av Russland, Kina og Nord-Korea.

Generalsekretæren forklarer også at Nato-landene ønsker åpenhet i disse diskusjonene, og det er derfor de snakker så åpent om at de faktisk finner sted.

Putins atomtrusler

Russlands president Vladimir Putin har gjentatte ganger advart om at Russland ikke vil nøle med å bruke atomvåpen for å forsvare seg dersom landets territorielle integritet er truet.

Russland anklager også USA og europeiske land for å presse verden nærmere en atomkrig ved å gi støtte til Ukrainas forsvar – ikke minst etter at flere Nato-land har tillatt Ukraina å bruke vestlig donerte våpen for å ramme russisk territorium.

Det er ikke ofte at NATO åpent snakker om alliansens arsenal, selv om det tidligere er bekreftet at amerikanske atomvåpen finnes flere steder i europeiske land.