Det norske nasjonalplagget er ikke bare et symbol på tradisjon og identitet – det har også blitt en ettertraktet handelsvare.
I skrivende stund ligger det over 9000 annonser for bunader og bunadstilbehør på FINN torget. På tampen av april oversteg tallet 10 000 annonser, men de fleste forsvinner raskt.
"Stadig flere ser at det er penger å tjene på bunaden som av ulike grunner henger ubrukt i skapet, men samtidig ser vi at interessen for å kjøpe brukt bunad er høyere enn noen gang," sier Adele Cappelen Blystad, kommunikasjonssjef i FINN.
Tallene støtter opp om påstanden: I april 2021 ble det registrert rundt 170 000 søk etter bunad på plattformen. Samme måned i 2025 er tallet oppe i hele 260 000 søk – dette til tross for at årets påske kom sent, noe som vanligvis demper vårens søkeaktivitet.
Nordlandsbunaden topper lista
Når det gjelder hvilke bunader som er mest etterspurt, er det én som skiller seg klart ut:
"Nordlandsbunad har alltid ligget i toppen av søkelistene på FINN torget, og det stemmer godt overens med andre undersøkelser om bunader. For 2024 ser vi at Vest-Agderbunadene er Norges nest mest søkte bunad på FINN torget," forteller Cappelen Blystad.
Andre populære bunader blant søkene inkluderer Trønderbunaden, Rogalandsbunaden og Hardangerbunaden. Det er også stor interesse for enkeltartikler som bunadsskjorter, sko og sølv.
"En stor andel av bunadsannonsene som ligger ute er salg av enkeltdeler som sko, skjorter, vester, bunadssølv og andre viktige bestanddeler," sier hun.
Gode råd for kjøp av brukt bunad
Det kan være lurt å tenke seg om før man kjøper en brukt bunad. Bunadstilvirker Ane Marte Wold ved Heimen Husfliden anbefaler å gjøre grundig forarbeid og bruke tid på valget:
"Det viktigste med en bunad er ikke hvor gammel den er, men hvor slitt den er," sier hun.
For å unngå å kjøpe katta i sekken, foreslår Wold å inspisere bunaden nøye selv eller få hjelp av noen med sømkompetanse. Har man ikke tilgang på en fagperson, kan man sammenligne med bilder i for eksempel Norsk Bunadsleksikon eller besøke nettsidene til anerkjente bunadsleverandører.
"Et godt håndverk skal se bra ut både på utsiden og innsiden," påpeker hun.
Fem punkter du bør sjekke før kjøp
Wold lister opp fem viktige vurderinger for de som vil sikre seg et godt bruktkupp:
1. Stoffets tilstand
Hold bunaden opp mot lys – stoffet skal være tett og jevnt. Hvis lyset slipper gjennom på ujevnt vis, tyder det på høy slitasje. Se også etter flekker eller misfarging.
2. Bunadens opprinnelse
"Er bunaden laget av en kjent leverandør eller privat, for eksempel av en slektning? De fleste Husflider merker bunadene sine med varemerke, sier Wold. Hun anbefaler å sjekke leverandørens renommé og se etter kvalitet i søm og utførelse. Vær oppmerksom på om sømmene er limt i stedet for sydd – det kan være et tegn på lavere kvalitet."
3. Passform og størrelse
Hvis bunaden er for stor eller for liten, kan det bli vanskelig – og dyrt – å tilpasse den.
"Stoffet er klippet og tilpasset til en størrelse. Tenker du at noen skal sy den om for deg, kan det bli så dyrt å sy om at det nesten tilsvarer prisen på en ny bunad, forklarer Wold. Hun anbefaler å få en sømkyndig til å vurdere hvorvidt det finnes nok sømrom for justering."
4. Stakkens lengde
"Mange tenker ikke på at det skal være en fast avstand fra broderiet ned til kanten. Ofte kan ikke stakken gjøres lenger på en ferdig sydd bunad, sier Wold. Hun påpeker også at bunaden skal sitte godt i livet – og for å oppnå dette kan man måtte heve stakken, noe som krever tilstrekkelig stofflengde."
5. Skadedyr og møll
"Som regel er dette to små hull ved siden av hverandre. Dette kan spesielt oppstå hvis det er flekker på bunaden, fordi møllarvene liker dette ekstra godt," advarer Wold.