Regjeringen har satt søkelys på de helsefarlige konsekvensene av solariumsbruk, særlig blant ungdom.
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) lanserer nå et nytt lovforslag med mål om å skjerpe kontrollen og redusere bruken av solarium – en praksis som ifølge forskningen kan føre til alvorlig helseskade. Det skriver VG
Et livsfarlig ungdomsfenomen
Norge har en av verdens høyeste forekomster av hudkreft, og helsemyndighetene peker på solariumsbruk blant unge som en viktig årsak. Nå vil helseminister Jan Christian Vestre stramme inn regelverket for å beskytte ungdom mot helseskader.
Et nytt høringsforslag fra regjeringen inneholder flere tiltak: forbud mot markedsføring av solarium, skjerpede krav til alderskontroll, pålagt informasjon om helserisiko, kommunalt tilsyn og en ny tilsynsavgift for bransjen.
Målet er å gjøre det vanskeligere for unge å bruke solarium, og lettere for myndighetene å følge opp lovbrudd.
"Vi er i verdenstoppen på hudkreft. Når vi vet at hudkreft kan forebygges, og at liv kan reddes hvis man unngår solarium, må vi nå ta grep," sier Vestre til VG.
Forslag til innstramminger
Høringsforslaget som nå legges frem, inneholder følgende hovedpunkter:
Forbud mot markedsføring av solarium
Krav til strengere alderskontroll, med enten digitale systemer eller bemanning
Plikt til å informere kundene om helserisikoen
Innføring av tilsynsavgift for solarievirksomheter
Kommunalt tilsyn med hjemmel for stengning ved brudd på regelverket
"Det er ingen dokumentert helsegevinst av solariebruk og heller ingen nedre grense for når solarium kan anses å være trygt. Vi har et ansvar for å informere unge om faren med solarium, og et ansvar for å hjelpe dem å ta gode solvalg. Men også et ansvar for å regulere bransjen bedre," sier helseministeren.
Tragiske skjebner gir saken tyngde
Historien om 26 år gamle Camilla Hansen, som døde av føflekkreft etter mange år med solariumsbruk, har bidratt til å aktualisere debatten. Samtidig viser tall fra Kreftforeningen at mange starter før lovlig alder, og at ungdom ønsker mer informasjon om risikoen.
"Hvis ingen brukte solarium, kunne 1000 krefttilfeller vært unngått," sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.
Forslaget innebærer også et reklameforbud som vil gjelde influencere og sosiale medier. Vestre utelukker ikke enda strengere tiltak i fremtiden dersom ikke dagens grep har ønsket effekt.