Striden fortsetter: Storbritannia vil endre avtale med EU

Foto: Shutterstock.com

Storbritannia er under press fra flere sider.

Storbritannia uten EU etter en folkeavstemning i juni 2016. Det var folkets vilje, men en så kompleks beslutning tilsvarer en lang behandlingsprosess, der du dessuten må være enig om mange ting. Derfor var det utsikter til en lang skilsmisse, og det har du absolutt også.

Les også

Skjer det nå: Kupp mot Putin er på vei

Storbritannia trakk seg offisielt 1. Februar 2020. Men selv om Storbritannia ikke lenger er en del av EU, skaper utmeldingen fortsatt problemer.

Dette gjelder spesielt i Nord-Irland, der den britisk-tenkende delen av befolkningen spesielt føler at den såkalte Nord-Irland-protokollen er uakseptabel.

Det pro-britiske DUP-partiet truer nå med å blokkere en ny nordirsk regjering dersom regjeringen i London ikke endrer Nord-Irland-protokollen som er avtalt med EU. Det skriver DR.

Og nå svarer den britiske regjeringen. For kort tid siden kunngjorde den britiske utenriksministeren Liz Truss at regjeringen vil kunngjøre lovgivning for å endre protokoll i løpet av de kommende ukene.

EU-landene har tidligere sagt at de ikke ønsker å endre Nord-Irland-protokollen, som nå er en folkerett.

Observatører påpeker derfor at en britisk reaksjon risikerer å føre til en handelskonflikt med EU.

En slik handelskonflikt vil ikke bare påvirke Storbritannia, men også EUs medlemsland, da avtalene som er inngått så langt med Storbritannia kan bli satt ut av kurs.

Les også

Russland hevner seg mot Finland