Studie: Derfor kan du snart få tre fridager i uka

18/01/2022 09:11

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Flere forsøk med 4-dagers arbeidsuker viser at den reduserte mengden arbeid fører til høyere produktivitet og lavere kostnader for selskapet.

Ideen om en firedagers arbeidsuke har lenge vært aktuell. Modellen heter 100: 80: 100, fordi du får 100 prosent av lønnen din, jobber 80 prosent av tiden, men samtidig tar sikte på å fullføre 100 prosent av arbeidet.

Det høres kanskje sprøtt ut at du skal kunne nå 100 prosent av arbeidet ditt i 80 prosent av tiden, men flere studier viser at motivasjon og energi og dermed også produktivitet øker så betydelig at dette er tilfelle.

Et av selskapene som har testet en 4-dagers arbeidsuke er Microsofts filialer i Japan, der den forkortede arbeidsuken ifølge Interesting Engineering ble introdusert i 2019 med tre dagers helg i en måned, mens lønnen forble den samme.

På toppen av den forkortede arbeidsuken tilbød selskapet til og med en bonus på opptil 100.000 yen (5.600 kroner) for å hjelpe til med å betale for familieferier, ekstra trening eller lignende.

Direktøren for Microsoft i Japan, Takuya Hirano, sa den gangen om prosjektet: «Arbeid i kort tid, hvil godt og lær mye. Det er nødvendig å ha et miljø som lar deg føle din mening med livet og gjøre et større inntrykk på arbeidet ditt. Jeg vil at ansatte skal tenke på og oppleve hvordan de kan oppnå de samme resultatene med 20 prosent mindre arbeidstid.»

Prosjektet testet reduksjonen i arbeidstiden til 2300 ansatte sommeren 2019, og resultatet viste at produktiviteten blant ansatte økte med hele 39,9 prosent. Samtidig tok de ansatte 25,4 prosent færre fridager og sykedager, strømforbruket ble redusert med 23,1 prosent og 58,7 prosent mindre skriverpapir ble brukt, og selskapet sparte penger på flere måter enn ett.

Microsoft i Japan gikk etter forsøket tilbake til den vanlige 5-dagers arbeidsuken, men flere selskaper, som Unilever i New Zealand i mars 2021, har gjort lignende forsøk med stor suksess.

Nå har prosjektet 4 Day Week Global satt seg fore å teste ordningen igjen i Storbritannia på nyåret. Det skriverLadbible.

Organisasjonen, sammen med tenketanken Autonomy, 4 Day Week UK og forskere fra University of Cambridge, Oxford University og Boston College, vil undersøke ordningen i løpet av en seks måneders prøveperiode i Storbritannia og håper å få opptil 30 selskaper om bord.

Organisasjonen gjennomfører også lignende kampanjer og eksperimenter over hele verden, og det er derfor planlagt at forskerne deretter vil analysere tallene og igjen finne ut hvordan en 4-dagers arbeidsuke påvirker produktivitet, motivasjon og jobbtilfredshet.

Så hvem vet, kanskje det er håp om tre ukentlige fridager i fremtiden?