Terrortrusselen mot Danmark er alvorlig

28/03/2023 10:03

Emma

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Trusselen er også preget av nye tendenser.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Terrortrusselen mot Danmark er fortsatt svært alvorlig.

Det opplyser det danske politiets etterretningstjeneste (PET) i en ny analyse av trusselen.

Severe er det nest høyeste av de fem trusselnivåene PET opererer med, og det gjøres årlige vurderinger.

Det er militant islamisme som utgjør den største trusselen mot Danmark, men det er også nye trender å finne i den siste trusselvurderingen.

For eksempel har Center for Terror Analysis (CTA), som er en del av PET, introdusert hybridiseringsbegrepet, som utgjør en økende trend både i Vesten generelt og i Danmark.

Begrepet dekker det faktum at ekstremister i større grad enn før komponerer sine egne fiendebilder.

Det sier Michael Hamann, leder for CTA.

– Vi ser at det er en økende trend i Vesten og i Danmark at enkeltpersoner setter sammen en cocktail av egne verdensbilder og fiender, som er preget av ideologiske og religiøse oppfatninger, men som også suppleres av konspirasjonsteorier, ekstrem fascinasjon for vold og svært nære personlige relasjoner som psykiske lidelser, sier han i en pressemelding.

Flere trusler mot folkevalgte og tillitsvalgte

Ifølge den årlige vurderingen av terrortrusselen mot Danmark ser det danske politiets etterretningstjeneste også en økning i antall trusler mot folkevalgte og embetsmenn.

– Vi har observert at det har vært en skjerping av retorikken rettet mot bestemte personer, som folkevalgte eller visse fagfolk, som vil tjene som felles referansepunkter for antiautoritetsekstremister spesielt, sier Michael Hamann, leder for Center for Terrorism Analysis (CTA), i en pressemelding.

– Vi lever i et åpent demokrati, der man selvfølgelig kan uttrykke kritikk mot makthaverne. Legitim politisk aktivitet er selvsagt ikke i PET's interesse, men vi er klar over de avledede effektene av den økte retorikken som kan påvirke trusselbildet.

PET skriver at truslene «henter inspirasjon fra blant annet ekstremistiske verdensbilder og virtuelle miljøer».

Jo flere trusler kommer fra det PET kaller en trend mot økt polarisering i det politiske systemet, og det har vært en økt normalisering av konspirasjonsteorier, skriver etterretningstjenesten.

De fleste trusler fører imidlertid ikke til handling.

Men de kan «inspirere eller legitimere» inntrykksfulle individer til å handle «voldelig mot trusselens mål», skriver PET. Det nevnes for eksempel personer med psykiske lidelser.

For det PET kaller «anti-regjeringsekstremister» vurderes terrortrusselen som «begrenset». Videre er det «mindre sannsynlig» at et angrep er rettet mot enkeltpersoner.

Den årlige terrorvurderingen konkluderer generelt med at terrortrusselen mot Danmark fortsatt er "alvorlig". Det er det nest høyeste av fem trusselnivåer hos PET.