Thai tempel forlatt etter munker mislyktes i narkotika-tester

02/12/2022 08:48

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Munkenes avgang har forårsaket bestyrtelse i lokalsamfunnet og bekymring for dyrene som bor ved templet.

Et lite buddhisttempel i Thailand har blitt stående uten munker etter at de alle ble kastet ut for mislykkede narkotikatester, har lokale tjenestemenn sagt.

Fire munker, inkludert abbeden, testet positivt for metamfetamin i den nordlige provinsen Phetchabun, sa en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Boonlert Thintapthai sa at munkene senere ble sendt til en helseklinikk for å gjennomgå narkotikarehabilitering.

Raidet kommer midt i en nasjonal kampanje for å takle narkotikasmugling.

Munkene ble angivelig fjernet fra templet etter at politiet foretok urinprøver på mandag, som så alle fire mennene mislykkes. Tjenestemenn sa ikke hva som hadde gjort politiet oppmerksom på templet.

Thintapthai sa til AFP at "tempelet nå er tomt for munker, og landsbyboere i nærheten er bekymret for at de ikke kan gjøre noen fortjeneste".

Meritmaking er en viktig buddhistisk praksis der tilbedere får en beskyttende kraft gjennom gode gjerninger – i dette tilfellet ved å gi mat til munker.

Men Thintapthai sa at regionale tjenestemenn hadde søkt hjelp fra den lokale klostersjefen, som hadde lovet å tildele noen nye munker til templet i Bung Sam Phan-distriktet i et forsøk på å møte bekymringene til tilbedere.

De siste årene har metamfetamin blitt et stort problem i Thailand, med beslag av stoffet som nådde et rekordhøyt nivå i 2021, ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet.

Landet er et viktig transittsted for metamfetamin. Narkotikaen strømmer inn i landet fra Myanmar – verdens største produsent av metamfetamin – via Laos.

Pillene selges deretter på gata til en verdi av rundt 50 Baht (ca. 14 norske kroner).

I forrige måned beordret Thailands statsminister Prayuth Chan-ocha en nedbryting av narkotika etter at en tidligere politimann som ble sparket fra styrken for besittelse av metamfetamin drepte 37 mennesker under skyting på et sykehjem.