Tidligere president: Sånn håndterer man Putin

01/03/2023 10:34

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Han har snakket med Putin flere ganger, så han vet hva han snakker om.

Ukrainas tidligere president, Petro Porosjenko, snakker i et intervju med Bild om hva han skal huske på når han sitter overfor den russiske lederen.

"Jeg har lært min lekse av mine mange erfaringer med å kommunisere med Putin," sa Porosjenko, og listet opp tre viktige punkter.

"For det første, stol aldri på Putin, fordi han aldri forteller sannheten. For det andre, ikke vær redd for Putin. Det eneste språket han forstår er vold, og han vil gå så langt du tillater ham å gå. For det tredje, aldri forhandle med Putin alene."

Porosjenko, som var president i Ukraina fra 2014 til 2019, blir spurt om han tror krigen vil ta slutt i år.

– Denne krigen vil ende med en seier for Ukraina. Når det slutter, avhenger av oss alle. Av meg og hvordan jeg støtter soldatene og Vesten, som skal levere nye våpen til oss. Dette handler ikke bare om bistand til Ukraina, men om å investere i egen sikkerhet. Jo flere våpen vi får, jo raskere slutter krigen, sier han.

Hvis Vesten leverer de lovede våpnene, tror Porosjenko at ukrainerne snart vil kunne få overtaket og til og med starte en stor offensiv i mars.

Han har hatt kontakt med mange russere opp gjennom årene, men det er helt over nå, sier han.

– Hvordan kan du tenke deg at jeg, etter alt som skjedde etter 24. februar i fjor, fortsatt kan ha kontakt med dem? Det har jeg absolutt ikke. Men jeg har mye detaljert informasjon fra forskjellige kilder om hva som skjer i Russland.

Og han er derfor helt overbevist om at Putin vil miste makten.

"Han vil definitivt bli veltet."

Når?

"Når han står foran krigsforbryterdomstolen i Haag," sa Porosjenko til Bild.