Trist melding: Krigen vil vare i årevis

17/03/2023 08:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Forsvarets etterretningstjeneste antar at en slutt på krigen i Ukraina har en lang vei å gå.

I mer enn et år har krigen i Ukraina rast. Det har kostet mange liv så vel som astronomiske beløp. Det store spørsmålet er selvfølgelig når krigen vil ende.

Ingen kan svare på det spørsmålet, for bare tiden vil vise. Men ved å se på krigens gang, kan man konkludere med at den sannsynligvis har en ganske lang vei å gå.

Russland og Ukraina har ikke møttes i diplomatisk kapasitet på mange måneder, noe som i seg selv er dårlig for mulig fred.

Spør du Forsvaret og Forsvarets etterretningstjeneste (FE), har også en slutt på krigen svært lange utsikter.

– Vi ser en russisk offensiv som har pågått i et par måneder. Vi ser en relativt frossen konflikt som har stoppet litt opp, sier Svend Larsen, som er innsatt som fungerende sjef for Forsvarets etterretningstjeneste onsdag, ifølge Avisen Danmark.

Den nåværende vurderingen av krigen er at Russland prøver å bryte gjennom de ukrainske forsvarslinjene, noe som er tregt.

Ifølge FE jobber Ukraina med en motoffensiv, men Russland vinner terreng uansett.

Det er få steder hvor det er bevegelse og generelt har krigen stoppet opp. Konkret anslås konflikten å vare i flere år.

– Vi tror dette kommer til å vare en god stund ennå, altså en langvarig konflikt. I hvert fall i 2023 og vi ser også på årene etter som et sannsynlig scenario at det vil fortsette å være krig i Ukraina, sa Svend Larsen.

Så det er ingen utsikter til fred med det første, hvis FEs vurdering skal tas for gitt.