Ukraina sier: Vi vet hvor Putin er, men vi ønsker han ikke død

01/06/2023 05:30

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Selv om ukrainske myndigheter angivelig vet hvor Vladimir Putin befinner seg i sanntid, har de ikke noe ønske om å drepe han.

Det nærmer seg nå halvannet år siden russiske soldater krysset grensen til nabolandet Ukraina og startet den første krigen i Europa siden slutten av andre verdenskrig.

Siden da har millioner av ukrainere blitt tvunget til å flykte til andre deler av Ukraina eller til og med naboland som Polen og Romania, og for mange ukrainere og russere har mistet livet i de blodige kampene som hovedsakelig foregår i Øst- og Sørøst-Ukraina.

Kampene fortsetter å bli utkjempet hver dag, og de fleste vestlige land har fordømt krigen og Russlands handlinger, og mange mener at krigen først og fremst er Russlands president, Vladimir Putins, idé og feil.

Han styrer Russland mer som et diktatur enn et demokrati, og hans mening er derfor ekstremt viktig i den russiske regjeringen.

Mange tror derfor også at krigen kunne nådd sin slutt raskere dersom Putin ikke lenger var her, og det er derfor nærliggende å vurdere om Ukraina eller noen av dets allierte – for eksempel USA – kan drepe Putin i håp om å få slutt på krigen.

Til nå har mange spekulert i om dette i det hele tatt er mulig, ettersom Putin er ekstremt godt beskyttet og gjemt bort, men ifølge TV 2 har Andrij Jusov, talsmann for det ukrainske militæret, uttalt i et intervju med Kyiv Post at ukrainerne og flere av deres allierte vet nøyaktig hvor Putin er.

– Denne informasjonen er kjent for oss og våre partnere, og blir ofte overvåket i sanntid, sier han og legger til at det var et bevisst valg å ikke drepe den russiske presidenten.

Ifølge Jusov er Ukraina en «sivilisert stat» som ønsker å straffeforfølge Putin ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag i stedet for å drepe ham.

Ukraina ønsker også det samme for Jevgenij Prigozjin, lederen for Russlands beryktede Wagner-gruppe, som ifølge ukrainsk etterretning er dårlig beskyttet sammenlignet med resten av den russiske makteliten.

Ifølge Jusov er han faktisk «kanskje den frieste blant den russiske makteliten», men Ukraina har bevisst valgt å ikke forsøke å drepe ham, Putin eller andre høytstående russere.