Urovekkende økning i barns forbruk av smertestillende: Kan få konsekvenser

16/07/2023 15:30

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
- Urovekkende økning.

Velferdsforskningsinstituttet NOVA har nylig publisert en rapport om barn og unge i Oslo-området.

Rapporten slår fast at 25 prosent av 10-12-åringene har brukt smertestillende uten resept den siste uken. Dette er en økning på 6 prosentpoeng siden 2021.

– Det er viktig at det gis smertestillende mot plager de er beregnet på. Hvis barna får vondt i magen fordi de er redde for noe, er ikke Paracet løsningen, sier forsker Frøydis Enstad.

Hun er en av forskerne bak rapporten.

Alarmerende økning

– Jeg synes dette er en urovekkende økning. Sett fra vår side kan man få inntrykk av at dette kan brukes til noe mer enn bare kortvarige smerter, som det egentlig skal brukes mot, sier overlege Ingrid Aas ved Lægemiddelverket til DinSide.

Hun påpeker at det som er viktig å huske når man tar smertestillende, er at det kun har effekt når man tar det, men det har ingen forebyggende effekt.

– Smertestillende har effekt på kortvarige smerter, bekrefter Aas. Har du for eksempel hodepine eller menssmerter, kan smertestillende ha effekt og være en god behandling.

Kan forverre symptomene

– Har du uforklarlige helseproblemer, bør du ikke behandle deg selv med smertestillende over lengre tid. Du må bruke medisinen til det den er beregnet på og bruke den doseringen som er oppgitt, påpeker hun.

Legen anbefaler å sette seg inn i det som står i pakningsvedlegget.

Hun påpeker at hvis du bruker smertestillende forebyggende eller noe du frykter, har det sannsynligvis ingen effekt.