USA advarer: Vil bli tredje verdenskrig

14/03/2022 07:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
USAs president Joe Biden har sendt ut en advarsel om at direkte konfrontasjon mellom NATO og Russland potensielt kan føre til en tredje verdenskrig.

Den amerikanske presidenten har sagt at en direkte konflikt mellom NATO og Russland vil være katastrofal. Han la til at han ville være villig til å forsvare «hver tome» av militæralliansen om nødvendig.

Uttalelsen kommer kort tid etter at Polen tilbød 28 jagerfly til USA. Biden avslo tilbudet i frykt for at det ville føre til tredje verdenskrig. Det skriver The Sun.

Tidligere denne uken kunngjorde den polske regjeringen at de var klare til å utplassere sine MiG-29-fly til den amerikanske Ramstein Air Base i Tyskland, der de ville bli gjort tilgjengelig for USA.

Talsmann John Kirby sa at dette ville bety at jagerfly som går fra en NATO-base, må fly inn i luftrommet som Russland bestrider.

- Vi vil fortsette å rådføre oss med Polen og våre andre NATO-allierte om dette, så vel som de vanskelige logistiske utfordringene det medfører, men vi tror ikke at Polens forslag er bærekraftig, sier Kirby.

President Joe Biden uttalte seg også om tilbudet. Han gjorde det klart at en direkte konfrontasjon mellom NATO og Russland ville føre til en ny verdenskrig.

«Vi vil forsvare hver tomme av NATO-territoriet med full makt til et forent og galvanisert NATO,» sa han.

– Vi vil ikke utkjempe en krig mot Russland i Ukraina. Direkte konfrontasjon mellom NATO og Russland er tredje verdenskrig. Noe vi må strebe etter å forhindre.

I tillegg snakket han også ut om amerikanske tropper langs grensen til Russland. Han sa også at det til slutt kunne utløse en verdenskrig.

«Fordi å flytte en gang, gitt at vi svarer, er tredje verdenskrig,» sa han.

– Men vi har en hellig forpliktelse på NATO-territorium. En hellig forpliktelse. Artikkel 5... Selv om vi ikke vil kjempe mot tredje verdenskrig i Ukraina.

"Ideen om at vi skal sende inn støtende utstyr og ha fly og stridsvogner og tog med amerikanske piloter og amerikanske mannskaper - bare forstå det."

"Ikke narr deg selv. Uansett hva dere sier, kalles det tredje verdenskrig. OK? La oss være tydelige her."