Spesielt bjørkepollen er en kraftig plage for mange nordmenn, og pollenspredningen er nå rett rundt hjørnet.
Rundt 1,5 millioner nordmenn har pollenallergi, og bjørk er blant de mest plagsomme kildene. Bjørka avgir store mengder pollen og kan gi kraftige symptomer. Allerede nå varsler forskere og eksperter at spredningen vil starte i løpet av svært kort tid – mange steder allerede i palmehelgen.
For å få best mulig effekt av allergimedisinene anbefales det å starte behandlingen minst én uke før sesongen er i gang. Allergimedisiner virker forebyggende, og for dem som er allergiske mot bjørkepollen er det viktig å komme i gang så tidlig som mulig.
Salget av allergimedisin øker kraftig
Tall fra apotekene viser at salget av allergimedisiner i mars har økt med 6 prosent sammenlignet med fjoråret. Totalt er salget hittil i år 8 prosent høyere enn samme tid i 2024. Årsaken er en uvanlig tidlig vår med lite nedbør – perfekte forhold for tidlig pollenspredning.
Apotekforeningen anbefaler derfor alle med allergi å følge med på pollenvarslene og starte medisineringen i tide. Det er spesielt reseptbelagte midler det selges mest av, men også reseptfrie alternativer er aktuelle for dem med mildere symptomer.
Spre seg nordover i landet
Pollenspredningen har allerede startet i flere områder. Tresorter som selje, pil og vier blomstrer nå langs kysten helt opp til Trøndelag. På Østlandet og Sørlandet er bjørka i ferd med å blomstre, og pollenet vil etter hvert spre seg nordover langs vestlandskysten.
Nedbør kan midlertidig dempe spredningen, og det kan komme noen etterlengtede regnbyger i Sør-Norge i påsken – noe som kan gi allergikere et lite pusterom.
Slik kan du redusere plagene
Mange allergikere gjør forberedelser før sesongen slår inn for fullt. Det anbefales blant annet å:
Starte medisinering tidlig
Følge med på pollenvarsler
Holde vinduer lukket på tørre og vindfulle dager
Bruke nesespray og øyedråper ved behov
Unngå å tørke klær utendørs i høysesong
Selv om allergisesongen byr på utfordringer, finnes det heldigvis gode måter å redusere symptomene på – med rett medisinering og litt ekstra tilrettelegging i hverdagen.