Verdens største slanger skjuler et vanvittig fordøyelsestriks

15/07/2025 15:04

Martine

NYHETER
Foto: Shutterstock
Hvordan kan den sluke hele byttet, med bein og alt, uten å ta skade? Et nytt forskningsfunn gir oss det brutale svaret.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De ligger stille, venter i skyggen – og angriper med et eksplosivt jafs. På sekunder er byttet borte, slukt hel med hud, hår og knokler.

Etter tiår med undring har forskere endelig funnet ut hvordan verdens største slanger kan spise hele byttet sitt – uten å ta skade.

Illustrert Vitenskap forteller om det spektakulære gjennombruddet som avslører hemmeligheten bak pytonslangens ekstreme fordøyelseskrefter.

Sluker alt – og får det til å funke
Når pytonslangen går til angrep, nøyer den seg ikke med én bit. Den sluker hele dyret i én jafs – inkludert bein og skjelett.

Dette har lenge vært et mysterium, siden bein egentlig er vanskelige å fordøye. Men forskere ved Universitetet i Montpellier har nå avslørt hvordan slangen gjør det mulig.

Det viser seg at skjelettet gir viktig kalsium til slangen, men for mye kan være farlig.

Derfor har pytonslangen utviklet en genial løsning: spesialiserte celler som produserer bittesmå partikler som regulerer hvor mye kalsium den tar opp.

Dette trikset har aldri før vært sett hos andre virveldyr!

Avslørt med avansert teknologi
Ved hjelp av CT- og MR-skanning kunne forskerne følge med på hva som skjer inne i slangen etter at den har slukt en rotte.

Skanningene viste både harde og myke deler, og avslørte en hel indre forvandling. Det tok hele 132 timer før rotta var helt fordøyd.

Forskerne oppdaget også at disse spesielle cellene finnes hos flere slangetyper – ikke bare burmesiske pytonslanger, men også boaer og til og med gilamonstre.

Funnene blir presentert på en stor internasjonal biologikonferanse i Belgia i juli 2025.

Naturen slutter aldri å overraske
Slanger har lenge vært kjent som naturens mest effektive rovdyr, men denne forskningen viser at de er enda mer imponerende enn vi trodde.

Ved å kombinere brutal styrke med avansert biologi, bekrefter de nok en gang hvor geniale evolusjonen kan være.