Verste katastrofe på 60 år: 53 døde i skogbranner

13/08/2023 08:30

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Tusenvis har flyktet fra flammer, mange har fått brannskader og røykforgiftning, flere har måttet hoppe i sjøen for å unnslippe flammene, og dødstallene fortsetter å stige.

Skogbrannene på øya Maui har nå utviklet seg til den verste katastrofen på Hawaii på 60 år.

Dødstallet fra skogbranner på Hawaii, som gjorde turistbyen Lahaina til ulmende ruiner, steg torsdag til 53.

Det informerer Maui County.

Minst tre store branner brøt tirsdag ut på øya Maui, der Lahaina ligger.

I tillegg til de døde har mange flere fått brannskader, røykforgiftning og andre skader. Tusenvis av mennesker har måttet flykte fra området til evakueringssentre eller forlate øya helt.

Mens slukningsarbeidet fortsetter, er ytterligere 17 dødsfall bekreftet i den aktive brannen i Lahaina. Dette bringer dødstallet til 53 personer, sier Maui County i en uttalelse.

Brannene har lagt hele nabolag i aske på vestsiden av øya. Lahaina er en av Mauis største turistattraksjoner. Det tiltrekker seg to millioner turister til øya årlig. Det er 80 prosent av alle besøkende på øya.

Brannene overrasket de fleste innbyggere og turister da de brøt ut. Noen måtte hoppe i sjøen for å unnslippe brannen.

De dødelige skogbrannene er den verste katastrofen som har rammet Hawaii siden 1960, da en tsunami drepte 61 mennesker.

Tsunamien skjedde året etter at Hawaii ble en amerikansk stat.

Skjebnen til noen av Lahaina's kulturskatter er fortsatt usikker. Det historiske 18 meter høye banyantreet, som står der palasset til den hawaiiske kongen Kamehameha 3 var, står imidlertid fortsatt.

– Vi kommer til å gjenoppbygge hele Lahaina, tror jeg, sier Josh Green, guvernør på Hawaii.

Årsaken til skogbrannene er foreløpig ikke klar, opplyser myndighetene. National Weather Service sier imidlertid at de kan ha blitt forverret av tørr vegetasjon, sterk vind og lav luftfuktighet.

Thomas Smith, professor i geografi ved London School of Economics and Political Science, sier det er skogbranner på Hawaii hvert år, men at årets brann har brent raskere og vært større enn vanlig.

Menneskeskapte klimaendringer, drevet spesielt av bruk av fossile brensler, øker hyppigheten og intensiteten av ekstreme værforhold, sier forskere.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.