Wagner-sjef arrestert av norsk politi

24/09/2023 20:30

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Andrej Medvedev flyktet fra Russland til Norge i januar. Han ble arrestert for å ha forsøkt å reise tilbake.

Norsk politi har arrestert Andrej Medvedev, som er tidligere russisk hærsjef i den private paramilitære Wagner-gruppen.

Dette er basert på mistanke om at han ulovlig har forsøkt å krysse landets grense til Russland.

Det opplyser Andrej Medvedevs advokat, skriver mediet NBC.

Norsk politi meldte sent fredag ​​kveld at en mann i tjueårene var varetektsfengslet for forsøk på ulovlig grensepassering til Russland.

De nektet imidlertid å navngi mannen.

Å krysse grensen fra Norge til Russland er kun lovlig på enkelte punkter på ruten, og det er forbudt å krysse utenfor grensekontrollen.

I januar flyktet Andrej Medvedev til Norge fra Russland via den samme arktiske grensen.

Den gang sa han at han søkte asyl i Norge fordi han fryktet for livet sitt etter å ha vært vitne til drap og mishandling av russiske soldater som var blitt rekruttert av Wagner til å kjempe i Ukraina.

Senere på året – i mai måned – uttalte han i en video lagt ut på YouTube at han ville reise hjem til Russland.

– Jeg håpet at jeg kunne finne fred og ro her; at jeg kunne forlate politikken, krigen, hæren. Men det har jeg av en eller annen grunn ikke fått til, sto det blant annet.

Men ifølge den tidligere hærsjefens advokat er det en misforståelse da Medvedev denne uken ble arrestert for å ha forsøkt å krysse til Russland. Det sier han til Reuters.

– Han var der oppe for å se om han kunne finne stedet der han krysset (fra Russland i januar red.) Han ble stoppet da han satt i en taxi.

– Han var aldri i nærheten av grensen. Det var aldri hans intensjon å reise over grensen til Russland, sier den norske advokaten Brynjulf ​​Risnes.

Ifølge NBC sier advokaten at Medvedev har rett til å returnere hjem til Russland hvis han vil, men at «mange endringer må gjøres» for at det skal være en trygg retur.

I april ble Andrej Medvedev funnet skyldig i Oslo for å ha vært involvert i et barslagsmål og for ulovlig besittelse av en luftpistol.

Da han flyktet fra Russland til Norge i januar, skapte historien hans overskrifter verden rundt som et eksempel på en som hadde flyktet til Vesten i opposisjon til Russlands invasjon av Ukraina.

Han har fortalt hvordan han deretter krysset piggtrådgjerder og unngikk en grensepatrulje med hunder som skjøt mot ham mens han løp gjennom en skog og over en islagt elv.