WHO advarer: Den neste pandemien vil være langt mer dødelig

24/05/2023 22:50

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart om at den neste pandemien vil bli langt verre enn koronaviruset.

Under et møte i Verdens helseforsamling i Genève, Sveits, advarte generaldirektør dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus for at farene for at en ny Covid-19-variant skulle dukke opp ville være katastrofale.

– Trusselen om at en ny variant skal dukke opp og forårsake nye økninger i sykdom og død har fortsatt, sa Tedros, ifølge news.com.au.

"Og trusselen om et annet patogen som dukker opp med enda dødeligere potensial, gjenstår."

Og mens WHO avsluttet sin globale helsekrise for Covid-19 tidligere denne måneden, må organisasjonen forberede seg på neste pandemi.

"Når den neste pandemien banker på – og det vil den – må vi være klare til å reagere besluttsomt, kollektivt og rettferdig," la han til.

Dr. Ghebreyesus la til at vi ikke er helt ute av skogen ennå.

Han fortsatte: "Hvis vi ikke gjør de endringene som må gjøres, hvem skal da gjøre det? Og hvis vi ikke lager dem nå, når?"

Men til tross for at han slo alarm, roste han WHO for å ha utarbeidet en traktat, som ble godkjent etter at organisasjonen forpliktet seg til å gjennomføre reformer for neste pandemi.

– En forpliktelse fra denne generasjonen (til en pandemiavtale) er viktig fordi dette er generasjonen som opplevde hvor forferdelig et lite virus kan være, sier han.

Land under WHO har begynt forhandlinger om en global avtale om pandemiforebygging, beredskap og respons for å beskytte samfunn og nasjoner mot fremtidige pandemikriser.

Forhandlingene om utkastet vil fortsette i løpet av det neste året i henhold til en tidsplan satt av organisasjonen.

Roland Driece, medformann for INB-byrået, fra Nederland sa i en uttalelse: "Starten på diskusjoner om konkret språk for WHOs pandemiavtale sender et klart signal om at land i verden ønsker å jobbe sammen for en tryggere og sunnere fremtid, der vi er bedre forberedt på og i stand til å forhindre fremtidige pandemiske trusler og svare på dem effektivt og rettferdig."

Sammen med traktaten diskuterer organisasjonen og regjeringene også 300 potensielle reformer av International Health Regulations (2005) i et forsøk på å gjøre verden tryggere fra smittsomme sykdommer og garantere større rettferdighet som svar på folkehelsekriser.

Dr. Ghebreyesus har tatt til orde for disse endringene for å sikre at "verden aldri igjen må møte ødeleggelsen av en pandemi som Covid-19".