WHO advarer: Epidemi på europeisk jord

18/03/2025 19:38

Yvonne

NYHETER
Foto: Shutterstock
Stor økning i antall smittede og syke med meslinger.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Antallet registrerte meslingtilfeller i Europa har nådd sitt høyeste nivå på 25 år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Europeisk mesling-epidemi
I 2024 ble det registrert over 127.000 tilfeller i regionen, en dobling fra året før. Barn under fem år utgjorde mer enn 40 prosent av disse tilfellene.

Nå har en vaksinasjonskrise ført til en meslingeepidemi i Romania.

Vaksinasjonsdekningen har falt under 70 prosent, og landet står nå for nesten 80 prosent av alle meslingtilfeller i EU. Mange foreldre velger bort vaksinasjon, noe som har alvorlige konsekvenser for folkehelsen. Det skriver Dagens.com.

I USA har et pågående meslingutbrudd i det sørvestlige området av landet ført til 228 bekreftede tilfeller. Texas har rapportert 198 tilfeller, mens New Mexico har 30. To personer har mistet livet som følge av smitten, én i hver stat.

Alvorlige komplikasjoner
Her hjemme tenker man sjelden på meslinger som en alvorlig sykdom. Det skyldes at sykdommen er så godt som utryddet på grunn av det omfattende barnevaksinasjonsprogrammet.

Men meslinger er en svært smittsom virussykdom som gir feber, utslett og luftveisinfeksjon. Den kan føre til alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse og hjernebetennelse.

I Norge inngår meslingvaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet som en del av MMR-vaksinen (meslinger, kusma og røde hunder).

Første dose gis ved 15 måneders alder, og andre dose i 6. klasse. Vaksinasjonsdekningen i Norge er høy, men det er viktig å opprettholde denne for å forhindre utbrudd.​

WHO advarer
Det er dessverre ikke tilfellet mange andre stedet, og nå advarer WHO om at over halvparten av verdens land har høy risiko for meslingutbrudd i år.

Meslinger er et luftbårent virus som hovedsakelig rammer barn under fem år.

Sykdommen kan forebygges med to doser vaksine, og mer enn 50 millioner dødsfall er avverget siden 2000 takket være vaksinasjon.

Likevel har forekomsten av smittede økt i flere steder i verden.

Skyldes blant annet feilinformasjon
En studie utført av Redd Barna, med tittelen "Barrierer for vaksinasjon på landsbygda i Romania," avslører noen oppsiktsvekkende fakta.

Mens den første dosen av MMR-vaksinen (meslinger-kussma-røde hunder) aksepteres av mange, ser den andre dosen, gitt ved 5-årsalderen, et kraftig fall i dekningen.

I noen områder får så få som 20 % av barna boosterskuddet. Dette fallet i vaksinasjonsraten har gjort mange barn sårbare for sykdommer som lett kan forebygges.

Årsakene til denne nedgangen i vaksinasjonsrater er sammensatte. Feilinformasjon, spesielt på sosiale medier, spiller en viktig rolle i å svekke tilliten til vaksiner.

WHO har satt inn fokus på å endre denne tendensen i for eksempel Romania for å forhindre at vi får en epidemi som også brer seg i resten av Europa.