WHO-direktør slår ut: Fjerning av restriksjoner er for tidlig

02/02/2022 10:11

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det faktum at Danmark har fjernet alle sine restriksjoner har fått WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus til å reagere.

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus har uttalt at det er for tidlig for land å erklære at de har beseiret Covid-19. I tillegg har han også sagt at land ikke bør gi opp å forsøke å redusere smittespredningen.

– Det er for tidlig for noe land å overgi seg eller erklære seier. Dette viruset er farlig, og det fortsetter å utvikle seg foran øynene våre, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge Guardian.

Hans uttalelser kommer i kjølvannet av at Danmark er det første EU-landet som opphever alle sine restriksjoner, til tross for rekordtilfeller av infeksjon med Omikron-varianten.

«Vi er bekymret for at det i noen land har oppstått en fortelling om at på grunn av vaksiner og Omikrons høye infektivitet og lavere alvorlighetsgrad, er det ikke lenger mulig og ikke lenger nødvendig å forhindre infeksjon,» sa han, før han fortsatte:

"Ingenting kan være lenger fra sannheten. Økt COVID-19-infeksjon betyr flere dødsfall.

I tillegg påpekte han også at siden Omikron først ble oppdaget i Sør-Afrika for ti uker siden, har nesten 90 millioner smittetilfeller blitt rapportert til WHO. Det er mer enn alle tilfeller av infeksjon i hele 2020.

Selv om den nye koronavarianten er mildere, understreket Tedros Ghebreyesus at «vi begynner nå å se en svært bekymringsfull økning i dødsfall i de fleste regioner i verden».

Ifølge WHO-direktøren er det viktig at verden fortsetter å strebe etter å stoppe smittespredningen.

«Vi oppfordrer ikke noe land til å gå tilbake til såkalt nedstengning,» sa han, og la til at WHO «oppfordrer alle land til å beskytte sitt folk ved å bruke alle verktøyene i verktøykassen – ikke vaksiner alene».

WHO-sjefen understreket også behovet for å fortsette å spore nye varianter, blant annet Omikron-subvarianten BA.2, som i dag er den dominerende subvarianten i Danmark.

– Dette viruset vil fortsette å utvikle seg, og derfor oppfordrer vi land til å fortsette testing, overvåking og sekvensering. Vi kan ikke bekjempe dette viruset hvis vi ikke vet hva det gjør, sier han.

– Vi oppfordrer til forsiktighet fordi mange land ennå ikke har nådd toppen av Omikron. Mange land har lav vaksinedekning med svært sårbare individer i befolkningen. Og nå er det ikke på tide å oppheve alle restriksjoner på en gang, sier Maria Van Kerkhove, teknisk sjef for Covid hos WHO, ifølge Reuters.

WHO Emergency Chief Mike Ryan oppfordret land til å bestemme sin egen vei ut av pandemien, og ikke blindt følge andre.

Han sa at han fryktet at politisk press kunne føre til at noen land gjenåpner lokalsamfunnene sine for tidlig, noe som fører til unødvendig ytterligere smitte og dødsfall.