Zelenskyj advarer Russland: Ikke gjør dette

08/08/2022 09:36

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er spesielt en ting som Ifølge Volodomyr Zelenskyj bør Russland avstå fra å gjøre.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utelukker forhandlinger med Russland dersom russerne bestemmer seg for å holde folkeavstemninger i okkuperte områder i Ukraina om innlemmelse i Russland.

For eksempel kan det være i Donbas-regionen, som de siste månedene har hatt det store fokuset fra russisk side.

"Hvis besettelsesmakten fortsetter løpet av pseudo-folkeavstemninger, vil den stenge ned sin egen sjanse for samtaler med Ukraina og den frie verden, som den russiske siden helt klart vil trenge på et tidspunkt," sa presidenten.

Russiske styrker og deres allierte i form av lokale separatister har okkupert store områder i Ukrainas østlige Donbas-region og sør i landet.

Flere av disse stedene skal Russland nå ha vurdert å avholde folkeavstemninger om områdenes fremtidige tilhørighet.

– Vår posisjon er som den alltid har vært. Vi kommer ikke til å gi bort noe som er vårt, sa Zelenskyy.

Siden russiske styrker lanserte invasjonen av Ukraina i slutten av februar, har representanter for de to landene holdt flere samtaler. Det er imidlertid ikke oppnådd noe konkret i form av en fredsavtale.

Da Russland i 2014 annekterte Krim-halvøya, som før det var en del av Ukraina, skjedde det nettopp på grunnlag av en folkeavstemning blant øyas innbyggere, om Krim skulle innlemmes i Russland eller forbli en del av Ukraina.

Ifølge Ukraina, så vel som et stort antall vestlige land, var folkeavstemningen ulovlig. EU og USA innførte deretter sanksjoner mot Russland som en direkte konsekvens av annekteringen.