Dette er de 5 verste strømtyvene i hjemmet ditt

03/05/2024 17:03

Emma

Økonomi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Pass på at du ikke lar de verste strømtyvene i hjemmet tappe deg for penger.

Det er mye som koster om dagen. Strøm, drivstoff og matvarer er de mest basale tingene vi daglig bruker og som har hatt en stor prisvekst.

Da kan det være lurt å ha kontroll på de tingene i hjemmet som drar mest strøm.

1. Oppvarming

Den største strømforbrukeren vi har i hjemmet er oppvarming av boligen. Ifølge Enova går mellom 50-60% av strømforbruket vårt på oppvarming. Men tallene kan svinge stort alt ettersom hvilke bolig du har.

– Det kan variere fra 30–40 prosent i en godt isolert bolig, til 70–80 prosent til en stor og dårlig isolert bolig, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova til NRK.

Og hver grad man varmer opp boligen med har mye å si. Trond Paasche forklarer at senker du temperaturen med bare én grad, kan du redusere oppvarmingskostnadene med rundt fem prosent.

– Men man kan selvsagt ikke gå rundt og fryse hvis det blir tilfellet. Alle rom trenger dessuten ikke å være like varme – gangen trenger ikke å være like varm som stua for eksempel. Ulike temperatursoner kan spare en del, sier Paasche.

2. Varmtvann

Varmtvann kommer på en soleklar andreplass på listen over strømtyver i hjemmet.

Vi bruker gjerne et sted mellom 10-20% av strømforbruket vårt på varmtvann. Du kan enkelt spare mye penger ved å gjennomføre noen enkle grep når det kommer til varmtvannet.

  • Halver tiden du bruker på dusj.

  • Unngå å fylle et badekar til randen med varmtvann.

  • Skru ned trykket på dusjen.

  • Skyll tallerkener og bestikk i kaldt vann før de går i oppvaskmaskinen. Varmt vann er unødvendig.

  • Sørg for at du alltid fyller vaskemaskinen når du vasker klær. Det koster mye å vaske halvfulle maskiner. Kanskje kan du halvere antall vask som kjøres hver uke?

3. Hjemmeelektronikk

Vi har en haug av det. TV, PC, mobiltelefoner, PlayStation, nettbrett og alle andre tekniske dingser som bruker strøm.

Vær obs på at flere av disse har såkalte «Stand by modus» eller ventemodus. At TV, PlayStation, hjemmeanlegg og PC står i en slik modus drar mer strøm enn du skulle tro.

Også ladere som blir stående i uttaket trekker strøm så lenge de står i stikkontaktene.

En god tommelfingerregel er derfor å alltid dra ut laderen fra stikkontakten etter bruk. Da unngår du også brannfaren det medfører.

4. Gulvvarme

Som nevnt tidligere går det meste av strømforbruket vårt på oppvarming. Gulvvarme er en stor del av dette. Pass på at varmekablene ikke står på for høyt eller i rom som sjelden brukes.

5. Belysning

På femte plass over det vi bruker aller mest strøm til kommer belysning.

Paasche forteller til NRK at det viktigste man kan gjøre for å spare penger her er å skifte ut halogenspoter med LED-belysning.

– LED-belysning reduserer nemlig strømforbruket med rundt 80–90 prosent sammenlignet med halogen, forklarer han.

Sammen med Nettavisen har Enova laget en oversikt over typisk forbruk og strømutgifter for husholdninger i Sør-Norge, ut fra 2,27 kroner per kWh. (Laget i desember 2021). Merk at lading av EL-bil ikke er med på denne listen.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.