Elbiler er kommet for å bli: Her er 8 tips til deg som vil ha en brukt elbil

30/05/2023 16:30

Emma

Økonomi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er flere ting å huske på.

Elbiler er kommet for å bli, og kombinert med prisfallene på dem er de mer attraktive å få tak i enn noen gang før.

Det store prisfallet på brukte elbiler den siste tiden har ført til at rekordmange nordmenn nå vurderer om de skal investere i sin første elbil.

I en pressemelding har Autoparts24 derfor samlet en rekke gode råd som gjør det mer håndterbart og tryggere å kjøpe bruktbil.

1. Husk å prøvekjøre bilen grundig
Hvis dette er første gang du kjøper elbil, er det ekstra viktig å prøvekjøre den grundig før du kjøper den. Dette betyr at du må ta all den tiden du trenger, samt prøve den ut i forskjellige typer kjøring som by og motorveier.

2. Vurder alternativene for lading hjemme hos deg
Tilgang til et ladepunkt i nærheten av hjemmet ditt er avgjørende for at en elbil skal bli et like stabilt og pålitelig transportmiddel som en bensin- eller dieselbil.
Derfor er det viktig å undersøke om det finnes offentlige ladestasjoner i nærheten av boligen din, eller hvilke muligheter det er for å få installert i huset ditt av en autorisert elektriker.

3. Vær oppmerksom på bilens rekkevidde (batteriets holdbarhet)
Batteriet er en av de absolutt mest avgjørende delene i en elbil, og derfor bør du sørge for å få kunnskap om batteriets tilstand når du kjøper en brukt elbil. Batteriets holdbarhet reduseres over tid, og det gjør også bilens rekkevidde. Derfor, hvis du kjøper bilen fra en forhandler, bør du sørge for hva den virkelige rekkevidden er på en kostnad, og
hvis du kjøper den fra en privat selger, kan det være et alternativ å lade batteriet helt og kjøre det helt flatt for å sikre den virkelige rekkevidden.

4. Gjør deg kjent med dine reelle kjørebehov
Bilens rekkevidde og batteriforhold vil utvilsomt spille en rolle for prisen på en brukt elbil. Hvis du allerede vet at du bare skal bruke bilen i mindre grad og til kortere turer, kan det derfor være fornuftig å kjøpe en billigere bruktbil med kortere rekkevidde.
Men hvis du har et høyere kjøreforbruk, må du sørge for at rekkevidden oppfyller dine behov.

5. Gå gjennom bilens servicebok og garantiavtaler
Hvis du kjøper en relativt ny bruktbil, er det en god sjanse for at den fortsatt dekkes av garantien. Det avhenger imidlertid ofte både av kjørte kilometer og om serviceavtalene er overholdt på bilen.
Det er spesielt viktig å være oppmerksom på eventuelle garantier på batteriet.
Her er det også veldig viktig å sørge for at bilen har mottatt alle nødvendige programvareoppdateringer før du kjøper.

6. Ønsker du å kjøpe bilen fra en privat selger eller fra en forhandler?
Brukte elbiler selges hos både forhandlere og privatpersoner, og her er det fordeler og ulemper med begge deler. Kjøper du en brukt elbil hos en forhandler vil det være mer sikkerhet for at ting er i orden, men samtidig er prisen også litt høyere, akkurat som det ofte er mindre forhandlingsrom.
Motsatt kan du sikkert gjøre en bedre avtale med en privat selger, men her må du være klar til å gjøre en ekstra innsats i forhold til å sørge for at alle forhold er i orden - både på selve bilen, men også i forhold til papirarbeidet.

7. Inspiser bilen for mindre skader og bilyd
Når motoren er slått på, bør du lytte etter murring eller skrangler som kan indikere at det er noen problemer med de mekaniske delene.
Sjekk samtidig bilen for steinflis og mulig rust.

8. Sjekk hvilket tilbehør som følger med den brukte elbilen
Vinteren i Norge kan være tøff for en elbil, noe som kan redusere rekkevidden på batteriet betydelig. Det er derfor svært viktig at det er en viftevarmer i bilen som kan bidra til å holde batteriet noenlunde stabilt i vinterperioden.
Du vil sannsynligvis også sette pris på en hurtigladekontakt som kan spare deg for mye tid når du lader bilen.