Historisk stort tap: Taper over 297 milliarder

04/11/2022 09:13

Emma

Økonomi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det tyske gassimport selskapet Uniper har tapt over 297 milliarder kroner i år.

Siden Russland stengte ned sin gasseksport i Europa som en del av krigen i Ukraina, har konsekvensene spredt seg som krusninger i vann.

Spesielt det tyske selskapet Uniper, som er ansvarlig for nasjonal gassimport, har på ingen måte gått fri, viser det seg.

Selskapet har rapportert at det i løpet av årets ni første måneder har hatt et netto tap på svimlende 40 milliarder euro, noe som tilsvarer over 297 milliarder kroner.

Selskapet har også mistet 93 prosent av verdien siden årsskiftet, noe som betyr at verdien har falt med rundt 104 milliarder danske kroner.

Det skriver Reuters.

Dette betyr at Uniper setter rekord for hvor mye penger et tysk selskap har tapt på et år, ifølge Spoerer, professor i økonomisk og sosial historie ved Universitetet i Regensburg i Tyskland.

Så langt er Uniper det gasselskapet som har lidd størst tap etter Russlands beslutning om å stenge ned gasseksporten.

Unipers finansdirektør Tiina Tuomela har uttalt at tallene allerede trakk dårlig etter seks måneder.

– Våre halvårstall viste allerede at dette hadde skapt store problemer i forhold til våre økonomiske resultater.

Uniper er på vei til å bli nasjonalisert av den tyske staten, og denne planen blir utarbeidet. Dette skal blant annet gjøres med en stabiliseringspakke, sier Tiina Tuomela.

I henhold til en avtale med Berlin vil Uniper motta om lag 133 milliarder kroner fra den tyske statslångiveren KfW, hvorav 104 milliarder allerede ble trukket tilbake i oktober.

Uniper er langt fra fornøyd, og selskapet har også truet med å gå til rettslige skritt mot Gazprom, det russiske gasselskapet som tidligere var Unipers hovedleverandør. De vil ha milliarder av euro i kompensasjon.

I tillegg jobber Uniper også for å frigjøre seg fra de russiske gassleverandørene som de har vært avhengige av tidligere, sier Tiina Tuomela.

– Vi jobber intensivt med å restrukturere gassporteføljen vår for å minimere risiko, og vi håper å minimere tapene vi led som følge av de suspenderte russiske gassleveransene i 2024.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.