Hvor langt kjører elbilen din per lading? Disse 4 tingene påvirker det

17/11/2023 17:00

Emma Sletta

Økonomi
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Modelltype og batterikapasitet er ikke alt som avgjør hvor langt elbilen din kjører på «literen».

Det er stor forskjell på hvor langt elbilene går på «literen». I den lave enden har vi for eksempel Peugeot E-208, som er utstyrt med et batteri på 50 kWh. Det tilsvarer en rekkevidde på rundt 300 kilometer ved blandet kjøring.

I den høye enden har vi nye Tesla-modeller, som får en rekkevidde på drøyt 600 km. De har et batteri på 75 kWh.

Det er flere faktorer – i tillegg til modelltype og batterikapasitet – som påvirker avstanden til elbiler. Her er 4 punkter:

1. Lade grense – 80 prosent

I de fleste nye elbiler anbefales bileiere å slutte å lade på 80 prosent. En av grunnene til dette er at effekten da vil avta av sikkerhetsmessige årsaker. De resterende 20 prosentene tar nesten dobbelt så lang tid å lade. Det betyr at de 20 prosentene koster mer fra 80 til 100 prosent enn fra 60 til 80 prosent.

En annen grunn til ikke å lade batteriet til mer enn 80 prosent er at det sliter ut batteriet for å være fulladet i lang tid. Så det er best å fylle opp batteriet helt hvis du skal ut på veien snart.

Omvendt er batteriet best å ikke bli kjørt flatt. VS Automatics ladestasjonseksperter anbefaler generelt at du følger produsentens ladeanvisninger.

2. Batteriets alder

Batteriets alder påvirker hvor langt du kjører i elbilen. Over tid vil batterikapasiteten svekkes – akkurat som et batteri i en mobiltelefon. Jo mer telefonen brukes og lades, jo mer kapasitet vil bli dårligere.

Hos de fleste produsenter er det garanti på elbilens batteri på 7-8 år eller 160.000 kjørte kilometer. Hvis batteriet har forringet seg til mindre enn 70 prosent av originalkapasiteten, kan du ta med en garantisak.

3. Hastighet

I likhet med en bensinbil avhenger også energiforbruket til en elbil av hvor fort du kjører. Høye hastigheter betyr større energiforbruk.

Hvis du vil spare energi, tenk på kjørestilen din. Du bør kjøre mykt og ikke akselerere for fort eller bremse for hardt. De raske akselerasjonene påvirker forbruket, og den harde bremsingen påvirker batteriets energipotensial. Prøv derfor å holde bilen "rullende" og hold en konstant hastighet. På denne måten utnytter du energien optimalt.

I tillegg til hastighet påvirkes bilens kjørelengde også av stigninger på veien – det vil si kjøring i oppoverbakke og nedoverbakke – og av værforholdene.

Magasinet Car and Drive har gjennomført en undersøkelse som viser at svært få elbiler lever opp til sin oppgitte rekkevidde når de kjører på motorvei. Av serien av biler de testet, var det bare Porche Taycan og Audi E-tron Sportback som gikk utover den oppgitte rekkevidden på full ladding. Tesla Model 3, 2018, kjørte bare 65 prosent av forventet rekkevidde.

Testen viser at rekkevidden til elbilen synker når hastigheten øker.

4. Temperatur

De beste værforholdene for elbilutvalget er en temperatur på rundt 21 grader. Det er også den temperaturen vi oftest foretrekker i hjemmene våre. Både kaldere og varmere værforhold påvirker rekkevidden til elbiler.

Ifølge Geotab er det ingen forskjell i hvordan temperaturen påvirker individuelle merker og modeller. Når vi snakker om temperaturpåvirkning, gjelder det alle elbiler.

Mange mener at det er utetemperaturen som påvirker rekkevidden mest. Den store synderen er faktisk bilens varmesystem, som får jobbe overtid når du for eksempel bruker bilens klimaanlegg.

Når bilens klimaanlegg går, betyr det at strømmen på batteriet brukes til å varme eller kjøle kupeen i stedet for å "flytte bilen".

For å få noen ekstra kilometer på batteriet, kan du følge disse tipsene:

  1. Varm opp kupeen før du legger deg ut på veien – altså mens den fortsatt er i laderen.

  2. Ratt og setevarme bruker mindre av batteriets strøm, så bruk det til å bli varm når du er på farten.

  3. Slå på bilens Eco-modus.

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Frank Løke med trist beskjed Nå deler han en trist beskjed.