Neste år kan det bli enda dyrere: Kan bikke 10 000

18/12/2023 10:00

Emma

Økonomi
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Neste år kan dette bli enda dyrere.

Om regjeringen får det som de vil, økes bøtesatsene for en rekke brudd på trafikkreglene neste år. De ønsker å øke disse for å holde tritt med prisveksten.

Dette gjelder blant annet bruk av håndholdt mobiltelefon, som seinest i fjor gikk opp til 9700 kroner.

Dette forelegget kan nå ende opp på 10 200 kroner.

- Umusikalsk

- Det var mye skepsis til den forrige økningen, og om det ville virke etter hensikten. Vi etterlyser en grundig gjennomgang om de økte bøtene faktisk har hatt en effekt på trafikksikkerheten og om det har blitt færre lovbrudd etter økningen, sier pressesjef i Naf, Ingun Handagaard i en pressemelding.

Hun viser til at da regjeringen skrudde opp bøtesatsene i februar i år, ble det begrunnet med trafikksikkerhet. Da forsvarte regjeringen økningen med det høye antallet trafikkdrepte i 2022. 

Hun mener at å sette satsene for høyt kan gå på folks rettferdighetsfølelse, og at en ytterligere økning så raskt kan virke umusikalsk med dyrtida vi er inne i.

- Får sjokk

Fjorårets økning skapte mange reaksjoner, også hos politiet selv.

- Vi har full forståelse for at dette kommer til å svi for folk og er medmenneskelige, særlig i disse økonomisk tøffe tidene kjenner vi på dette, vi også. Vårt største ønske er at trafikanter følger reglene, slik at vi slipper å havne i den situasjonen, sa politibetjent Aleksander Naley ved trafikk- og sjøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt til Stavanger Aftenblad da de nye satsene trådte i kraft.

Her er de foreslåtte økningene:
  • Bruk av mobiltelefon, øker til 10 200 kroner  

  • Brudd på vikeplikten samme, 10 200 kroner 

  • Kjøre på rødt lys, samme 10 200 kroner 

  • Brudd på forbudsskilt, 8200 kroner 

  • Kjøre i 61 km/t i 50-sone: 5650 kroner 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.