Prøv denne spesielle ingrediensen: Løfter tomatsausen til nytt nivå

15/12/2023 20:00

Emma

MAT
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Pleier du å lage tomatsaus fra bunnen av, eller kjøper du den ferdig?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Å lage din egen tomatsaus er en god matlagingspraksis som ikke bare vil heve din vanlige pastamiddag, men kan også være en fin måte å bruke en tomathøst om sommeren.

Nøkkelen til å lage en god tomatsaus starter med kvalitetsingredienser, men også ved å finne en balanse for den søte syrligheten i kokte tomater.

Hvordan sørge for at det er en annen sak, men ifølge Southern Living er den beste måten å motvirke disse overveldende elementene på å legge til en runde salt umamismak til sausen din.

Det er mange forskjellige måter å legge til det mystiske elementet av umami til sausen din. Det handler egentlig bare om personlige preferanser, og kanskje hva du allerede har på kjøkkenet ditt.

Å legge til tomatpuré / tomatpuré er en av de enkleste måtene å legge til et slag umami. Den har allerede den kondenserte tomatsmaken, og flere av elementene som reseptorer for smakfulle smaker reagerer på.

Det er imidlertid ingen grunn til å stoppe der. Hvis du vil legge til andre smaker eller elementer i sausen din, kan du enkelt gjøre det med alt fra Worcestershire-saus, soyasaus, tamari, fiskesaus eller ansjospasta.

Nøkkelen til å forstå disse smakene kommer først fra å forstå umami selv.

Hva er umami?

Umami er en smak som er mye mer enn salt eller de salte notene som den ofte sammenlignes med.

Denne mystiske "femte smaken" ble faktisk oppdaget bare veldig nylig. Det ble først oppdaget av japansk forsker Kikunae Ikeda i 1908. Han var den første personen som isolerte mononatriumglutamat (MSG) og identifiserte glutamat, inosinat og guanylat blant andre forbindelser som kildene til den femte primære smaken.

Smaken er vanskelig å beskrive, så den er ofte parret med salt eller krydder fordi de tryller frem lignende smaker av stekt kjøtt.

Umami er et japansk ord som oversetter til "smak" eller "deilighet". Det er vanskelig å peke ut de eksakte smaksnotatene som utgjør denne smaken fordi de er så mye mer enn andre kategorier. Søthet er legemliggjort av sukker eller honning, men når sukker blir til karamell, begynner det å anta den salte, dype smaken av umami.

Dette er en veldig vanlig smak som finnes i stekt kjøtt, lagrede oster, fisk, tørket sopp og tang. I tillegg er det også svært vanlig blant fermenterte matvarer.

Men uansett hvilken kilde som gir disse smakene, er det et viktig element i servering som bør være representert i de beste rettene. Alt som trengs er en av de mange umami-kraftingrediensene for å gi tomatsausen din en seriøs oppgradering.

De beste måtene å legge umami til tomatsaus

Tomatpuré er den mest subtile måten å legge umami til en tomatsaus, men det er så mange andre gode alternativer der ute.

Soyasaus er definitivt en av de beste "umamibombene" som de fleste hjemme kokker har tilgjengelig. Vi elsker det for alt fra å legge til den kjøttfulle smaken i bolognese eller chili, men det kan brukes som en "hemmelig ingrediens" når som helst du vil legge notater av umami til en tallerken.

Hvis du også blir kjent med forskjellige soyasaussmaker, kan du ha enda mer kontroll over tomatsausen din. For eksempel er lyse soyasauser gode for å legge til den særegne smaken uten å endre matens farge så mye som en mørk soyasaus.

Ingredienser som bruker stekt fisk som fisk, ansjospasta eller fiskesaus er også gode for å legge til massevis av disse umamiforbindelsene. Bare husk å gi dem litt tid til å lage mat i sausen, slik at de fleste av de overveldende "fishy" notatene blir mykere, og bare etterlater umami.

Andre fermenterte matvarer og sauser som miso eller tamari er også gode for tomatsaus. Tamari er et brygg som ligner på soyasaus som er avhengig av gjæret soya for sin dype smak. Dette gir den en lysere farge og tilfører umami med hint av salthet og sødme.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!