Derfor bør du alltid legge en løk i fryseren

21/11/2024 21:30

Emma

MAT
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det høres rart ut - men det kan gjøre det hele mye enklere.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste kjenner nok situasjonen. Middag skal lages og menyen er på noe som inkluderer hakket løk. Selv om mange nok synes det er fint å lage mat, er det ikke alltid like gøy å hakke løk.

Ofte kommer tårene strømmende ut og det svir sterkt i øynene. Så ville det ikke vært flott om dette kan unngås?

Selvfølgelig kan du ta på deg et par svømmebriller - men det kan også være litt tungvint, så her er noen andre triks.

Grunnen til at tårene renner når du hakker løk er fordi løken frigjør et bestemt enzym som kalles allinaser.

Når du hakker løk, er det ikke uvanlig at tårene renner nedover kinnene. Når du skreller eller kutter en løk, frigjøres visse enzymer i løken, såkalte allinaser.

Disse allinasene reagerer med svovelholdige aminosyrer i løken for å danne stoffet syn-propanthial-S-oksid. Og det er dette kjemiske stoffet som provoserer tårer i øyet.

Det skriver Illustrert Vitenskap.

Tre gode tips

Når dette stoffet kommer i kontakt med hornhinnen i øyet, sendes elektrokjemiske signaler til hjernen som fører til at tårekanalene får beskjed om å begynne å produsere tårer - så det er derfor en ganske naturlig reaksjon.

Men det er faktisk hjelp tilgjengelig for å unngå dette.

Det skriver Newsner.

En av de viktigste tingene når du skjærer løk er når du bruker en virkelig skarp kniv - selvfølgelig krever dette ekstra forsiktighet underveis.

Her er noen tips om hvordan du kan bli kvitt tårer og stikkende øyne:

1. Sitron på skjærebrettet

Hvis du gnir skjærebrettet med sitron, bør risikoen for at du begynner å gråte være mindre. I tillegg unngår du et skjærebrett som lukter løk.

2. Slå på utluftningen

Utluftning kan gjøre underverker for mye – og også når du hakker løk.

3. Frys løken før du hakker den

Et triks som skal fungere veldig bra er, merkelig nok, å legge løken i fryseren. Noen timer før du hakker den, legg den i fryseren, noe som skal forhindre at tårene vises, og du unngår derfor brennende og rennende øyne.

Det kan også være lurt å prøve dette trikset som Gordon Ramsey bruker: