Genial og sunn barnemat: Kjøttboller med tomatsaus og gresskarmos

26/10/2016 01:00

Anniken Hauge

Oppskrifter
Foto: Dagens.no
Foto: Dagens.no
Det lille kryddertrikset i oppskriften kan også være fint å ha til en annen gang.

Jeg har funnet ut at de saftigste kjøttbollene er når kjøttet ikke blandes til farse. Form derfor karbonadedeigen til kjøttboller og krydre de direkte i pannen – det resulterer i saftige og velsmakende kjøttboller. I denne oppskriften serveres kjøttbollene med hjemmelaget tomatsaus og gresskarmos.

Til 4 personer

Kjøttboller:
600g kjøttdeig
Havsalt, sort pepper og hvitløkspulver
Smør til steking
Tomatsaus:
3 rødløk
6 fedd hvitløk
2 bokser hele eller hakkede tomater á 400 ml
1 boks tomatpuré á 140g
Smak til med havsalt, sort pepper, honning, tørket oregano, tørket persille og stødt paprika
Olivenolje til steking
1 potte frisk basilikum
Gresskarmos:
800g gresskar for eksempel Butternut squash eller Hokkaido
800g søtpoteter
100g smør
Smak til med havsalt og sort pepper

Gresskarmos:
Halver gresskaret, fjern kjernene og skrell det.
Del gresskaret i grove terninger.

Skrell søtpotetene og del de opp i grove terninger.

Kombiner gresskar- og potetterningene i en gryte og dekk de med vann.

Sett gryten til kok, skru deretter ned varmen og lad gresskar og poteter simres møre under lokk. Det tar cirka 30-40 minutter avhengig av hvor store terningene er.

Hell av vannet på de møre grønnsakene.

Bruk en gaffel til å mose grønnsakene sammen med smøret, og smak til med havsalt og sort pepper.

Tomatsaus:
Skrell rødløkene, halver de og snitt de fint.
Skrell hvitløksfeddene og skjær de i tynne skiver.

Brun løk og hvitløk i olivenolje.

Tilsett bokstomater og tomatpuré. Brukes hele tomater kan de med fordel klippes i mindre stykker når de ligger i gryten.

Lad sausen simre i 20-30 minutter. Smak sausen til med havsalt, sort pepper, honning, tørket oregano, tørket persille og paprika.

Kjøttboller:
Forme deigen til kjøttboller. Kjøttbollene skal være på størrelse med store (hele) valnøtter.

Dryss rikelig med havsalt, sort pepper og hvitløkspulver på kjøttbollene, og stek de i smør til de er gjennomstekte.

Anrett gresskarmosen på fire tallerkener og topp med tomatsaus, kjøttboller og frisk basilikum.