Putin gjør det for første gang i 24 år: "Vi skal være nervøse"

30/06/2024 17:00

Emma

Politikk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin gjør det for første gang i 24 år.

Krigen mellom Ukraina og Russland har virkelig nådd bristepunktet.

Tirsdag var også nok en minneverdig dag da Russlands president Vladimir Putin besøker Nord-Korea for første gang på 24 år.

Et besøk som Russland-forsker ved Syddansk Universitet, Flemming Splidsboel, beskriver som svært symbolsk:

– Det er veldig symbolsk å vise at de har et gjensidig fordelaktig forhold, sier han til Ekstra Bladet, og legger til at besøket sender et signal om tett samarbeid og takknemlighet fra Putins side.

Han mener besøket kan resultere i nye militære avtaler som potensielt kan få alvorlige konsekvenser for Vesten.

Et sentralt spørsmål er hva Putin vil tilby Nord-Korea i bytte mot tilgang til Nord-Koreas våpenlager. Det spekuleres i om han vil levere missilteknologi, som Kim Jong-un er spesielt interessert i:

"Hvis nordkoreanerne får det, er det noe, vi skal være nervøse for i Vesten", lyder det fra ham.

Ny missilteknologi kan akselerere Nord-Koreas militære evner betydelig, slik det skjedde for noen år siden da landet plutselig fikk tilgang til avansert teknologi fra ukjente kilder.

I tillegg til eventuelle våpenavtaler er det også en økonomisk dimensjon.

Flemming Splidsboel legger ikke skjul på at Russland vil være i stand til å rekruttere nordkoreansk arbeidskraft til både krigføring og gjenoppbygging av byer som er ødelagt i krigen.

Det to dager lange besøket blir sett på som en styrking av forholdet mellom de to landene. Mens den nøyaktige karakteren av avtalene som kan bli gjort fortsatt er ukjent, vil både de militære og økonomiske aspektene være noe verden vil følge nøye med.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.