Hudlege advarer: Derfor bør du aldri velge vindussete i et fly

11/07/2023 19:30

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er sannsynligvis det setet du helst vil ha på flyet, men faktisk bør du ikke det.

Hudlege Magnus Lynch, som jobber ved National Health Service (NHS), den britiske ekvivalenten til National Board of Health, advarer mot å velge vindusplass på flyet.

Selv om mange passasjerer foretrekker vindussetet på grunn av fordelene, som utsikten og muligheten til å lene seg mot veggen for å sove, peker Lynch på flere risikoer ved å sitte ved vinduet.

Ifølge Lynch blir ultrafiolett stråling mer intens i høyere høyder, noe som betyr at du kan bli utsatt for høyere nivåer av UV-stråling når du flyr sammenlignet med å være på bakken. Dette kan føre til økt risiko for hudkreft og tidlig aldring.

Det forteller hudlegen, ifølge The Sun.

En omfattende studie fra 2015 viser at piloter og kabinpersonale har dobbelt så stor sannsynlighet for å utvikle melanom sammenlignet med vanlige mennesker. Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft og den kreftformen som øker mest, forklarer Sundhedsstyrelsen.

Risikoen er spesielt stor hvis du flyr mot ekvator.

– Hvis du flyr over Spania midt på ettermiddagen, er sjansen stor for at du blir utsatt for mer UV enn om du skulle fly over et nordisk land senere på dagen, sier en annen hudlege som den britiske avisen har snakket med.

For å beskytte huden din mot de skadelige effektene av UV-stråling når du sitter ved siden av et vindu på et fly, kan du lukke vindusskjermen. Hvis skjermen er åpen, kan du bruke en bredspektret solkrem og bruke verneklær eller solbriller, legger Lynch til.

Til tross for disse advarslene, fortsetter mange å foretrekke vindussetet på flyet. Men neste gang du bestiller en flyreise, må du kanskje tenke deg om to ganger før du velger sete ved vinduet.