Kan være farlig for deg og familien din sin sikkerhet: Slik oppdager du det

05/07/2023 20:00

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nå kommer advarselen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

På sommerferier i utlandet er det sjelden bare kafé- og restaurantbesøk som trekker. Gateselgere frister ofte med gode kjøp, og lokale markeder florerer med innbydende varer - fra klær, klokker, smykker til elektroniske varer - til billige priser. 

Men her kan det også være en risiko for å støte på falske produkter, og det kan være vanskelig å få øye på om ferieminnet du har valgt er ekte.

Det skriver det danske Patent- og varemerkestyrelsen i en pressemelding.

Enten du leter etter suvenirer fra ditt opphold i Barcelona, en fin og billig veske fra Beograd, eller kanskje en ekstra mobillader fra et marked i Bangkok, bør du være klar over at det kan være mye som gjemmer seg bak den polerte overflaten av produktene. Forfalskede produkter kan være både farlige og helseskadelige:

– Det er mange gode grunner til å styre unna forfalskede produkter. Hjernene bak forfalskede varer er ofte organiserte kriminelle som også kan være involvert i andre former for alvorlig kriminalitet. De falske produktene kan være rett og slett farlige. Forfalskede leker, tekstiler og kosmetikk kan for eksempel inneholde skadelige stoffer, og forfalsket elektronikk som mobilladere kan risikere å ta fyr, sier Henriette Vængesgaard Rasch, varemerkesjef ved det danske Patent- og varemerkestyrelsen.

Slik oppdager du forfalskede produkter

Her er fire tips du bør følge slik at du får ekte ferieminner hjem i kofferten:

1) Er prisen mistenkelig lav?
Er tilbudet for godt til å være sant? Da er det mest sannsynlig også tilfelle. Mange av oss er skeptiske når telefonselgere skal selge oss nye forsikringer, men hvorfor stoler vi på en gateselger i strandpromenaden?

2) Sjekk kvaliteten
De kriminelle mesterhjernene har blitt flinkere til å jukse, så det kan være vanskelig å skille mellom ekte og falske produkter. Et godt tips er å sjekke om kvaliteten er dårlig. Er det for eksempel ujevne sømmer i tekstiler og lær - eller lukter produktet av lim, plast eller kjemikalier?

3) Sjekk emballasjen
Sjekk også om emballasjen, teksten og bildene er av dårlig kvalitet, eller om det er stavefeil eller manglende produktinformasjon?

4) Hvor selges varen?
 Er salgsstedet uvanlig i forhold til bildet av varen? Ser butikken og ekspeditøren ut som en representant for det aktuelle merket? Mange produsenter oppgir hvem som selger de originale produktene på deres hjemmeside.

Du kan lese mer på jegvalgægte.dk. Nettstedet drives av 12 myndigheter som jobber tett sammen for å bekjempe forfalskede varer.