Misnøyen på norsk ferieparadis vokser og vokser: "Turister, dra hjem"

11/02/2024 11:00

Emma Sletta

Reiser
Foto: Arkivfoto fra shutterstock.com
Misnøyen blir bare større og større.

I store bokstaver står det skrevet en kontantmelding på siden av en bygning på den populære stranden La Tejita sør på Tenerife:

«Turister, dra hjem!»

Budskapet er bare en liten del av et voksende problem på Kanariøyene: Misnøye med turister som besøker de populære ferieøyene.

Det skriver både Expressen og Dagbladet.

Blant annet advarer miljøorganisasjonen Ben Magec på Kanariøyene om at øyene ikke lenger er i stand til å takle turismen.

Turister skaper problemer med trafikk, forurensning og avfallshåndtering, heter det.

Og dette, ifølge organisasjonen, bidrar til uopprettelig skade på naturen.

– Kanariøyene er mer enn overbeskattet, sier Eugenio Reyes, organisasjonens talsmann, i et intervju med den spanske radiostasjonen Cadena SER.

Men det er ikke bare miljøorganisasjonene som er misfornøyde.

Det samme er øyas innbyggere, skriver Expressen.

For eksempel forklarer Anne Striewe, generalsekretær i Fundación Canarina, som jobber for å redde den unike naturen og dyrelivet på Kanariøyene, at "flere og flere mennesker har blitt sinte over situasjonen".

– For ti år siden var det et problem fordi naturen ble påvirket, men den trusselen føltes nok ikke så nær folk, men nå er hele samfunnet truet og det påvirker folk på en annen måte. Nå kan du se hvordan leieprisene er så høye på grunn av Airbnb og ferieutleie at du ikke har råd til å bo, sier hun til Expressen.

Kanariøyenes turistminister, Jéssica de León, har også advart om at den økende «turistfobien» på øyene er bekymringsfull.

Kanariøyene er ikke det eneste stedet hvor de mange turistene er til sjenanse.

På Mallorca tok en aksjonsgruppe i 2023 i bruk spesielt fordekte metoder for å fraråde utenlandske besøkende når de satte opp skilt på strender som advarte om ulike farer på engelsk, mens det under på katalansk sto det «open beach».