Ny trend lurer flere på nett: Vær forsiktig hvis du skal bestille din neste reise

08/08/2023 20:30

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny type internettsvindel har dukket opp.

Det er fremskrittene innen kunstig intelligens – eller AI – som har gitt nye muligheter til å lokke nettkunder inn i trøbbel.

Og det har rammet store nettbutikker som Amazon.

Dermed kan New York Times rapportere om en stor økning i falske reisebøker som flyter over Amazonas og jukser reisende.

De falske bøkene får gode – og falske – anmeldelser, består av generisk informasjon og er skrevet av forfattere som ikke eksisterer.

Det rammet Amy Kolsky, som avisen har snakket med. Hun søkte "reise, guidebok, Frankrike" før en tur til Frankrike, og blant Lonely Planet og Fodors guidebøker var en godt anmeldt "France Travel Guide" av en fyr som heter Mike Steves.

- Jeg ble sugd inn av alle de gode anmeldelsene, sier hun til avisen. Det var over 100 femstjerners anmeldelser, og det var enda litt billigere enn for eksempel Lonely Planet.

Men boken kom, og den var alt annet enn nyttig.

"Det virket som om fyren bare hadde gått på Internett, kopiert en haug med tekst fra Wikipedia og limt den inn," sa hun til New York Times.

Det er en blanding av ulike nye kunstig intelligens verktøy som står bak den store økningen i slike falske produkter.

Apper kan skrive upåklagelig tekst og generere falske portretter av mennesker som ikke eksisterer. Gjennom Amazon kan du publisere bøker selv. Og så kan du generere tekst for falske anmeldelser som kan skrives på nettsteder som Amazon.

Alt betyr at slike bøker kan stige til høy rangering over søkeresultatene.

Avisen har funnet et utall lignende reiseguider til ulike destinasjoner skrevet av forfattere som ikke finnes.

Hvis du vil unngå å falle i fellen, anbefaler de at du sjekker anmeldelsene. Hvis det er et stort antall femstjerners anmeldelser - men også et stort antall enstjerners anmeldelser med advarsler om generisk innhold, bør alarmklokkene ringe.

På samme måte kan man se nærmere på forfatternes bilde, der de kunstig genererte AI-bildene av mennesker ofte har små feil og unaturlighet rundt for eksempel ører eller klær.