Spania slår alarm: Kan få stor innvirkning på ferien

17/01/2024 18:00

Emma

Reiser
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Hvis du reiser hit, må du kanskje regne med å bruke ditt eget dusjvann igjen.

Mange nordmenns feriefavoritt, Costa del Sol i Spania, sliter voldsomt med mangel på vann, skriver flysmart24, som omtalte saken først.

Nå vurderer de å ta resirkulering til nye høyder.

Bekymringen vokser

Frykten sprer seg blant hotellene på Costa del Sol, der tørken truer med å skape store utfordringer – ikke bare for husholdningene, men også for den viktige turistnæringen.

Bekymring for fremtiden har ført til at hoteller og restauranter allerede har fått på plass strategier for å håndtere den stadig voksende vannkrisen.

Hotellene er bekymret for at nyheter om lav vannstand i magasinene skal skremme bort europeiske turister – som kan velge andre reisemål for sine ferieopphold.

Har planlagt tiltak

En av strategiene inkluderer gjenbruk av dusj- og badevann etter rengjøring. For å sikre nok vann til matlaging og kaffemaskiner, vil kafeer og restauranter også implementere sine egne vanntanker.

De er også opptatt av nok vann til oppvask og rengjøring på dagtid, og tar derfor grep for å sikre at tjenesten opprettholdes til tross for knappe vannressurser.

Disse planlagte tiltakene kommer i forkant av den kommende turistsesongen, med påske bare uker unna.

Fra mandag vil vanntrykket i byen Fuengirola bli redusert om natten for å regulere forbruket, skriver flysmart24.

Dette betyr at enkelte områder av byen vil oppleve vannmangel i løpet av natten – et ytterligere tegn på den alvorlige situasjonen som preger Costa del Sol.

Det er ikke bare Costa del Sol som sliter med vannmangel.

Vannmengden i reservoarene på Gran Canaria har falt til et alarmerende lavt nivå, og i gjennomsnitt er fyllingsgraden bare syv prosent av total kapasitet.

I 2018 ble magasinene fylt med over 25 millioner kubikkmeter vann. Også der påvirker mangelen på vann innbyggerne.

Den finske avisen Iltalehti rapporterer også om vannmangel i Sør-Spania.

- Du kan ikke vaske hjemme, fordi praktisk talt ikke vann kommer fra rørene. Det er heller ikke vann i toalettskålen, sier Joni Immonen, som bor i Fuengirola, til den finske avisen.