Sykdomsadvarsel utstedt: Vær oppmerksom hvis du planlegger å reise hit

18/09/2023 08:30

Emma Sletta

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En rekke reisende har kommet hjem fra ferie med alvorlig sykdom.

Reisende som planlegger å besøke Tyrkia snart har blitt advart på grunn av en alvorlig sykdomsepidemi som har brutt ut. Rapporter indikerer at denne tilstanden har blitt oppdaget i ulike populære feriemål i landet og er knyttet til tilfeller av Salmonella-infeksjon.

Ifølge Wales Online har det vært en pågående etterforskning i kjølvannet av oppdagelsen av nesten 250 tilfeller av gastrointestinal infeksjon som har blitt registrert av NHS. Mange av disse tilfellene ble funnet blant folk som hadde hatt en ferie i Tyrkia. Den britiske helse- og sikkerhetsmyndigheten (UKHSA) har identifisert grupper av Salmonella-stammer som de mistenker som en vanlig infeksjonskilde.

Flertallet av de berørte personene hadde bodd på hotell i Antalya-regionen i Tyrkia. Etterforskningen ble satt i gang etter at 241 bekreftede tilfeller ble oppdaget.

Smittet på hotell

Etterforskningen avdekket at mange av de smittede hadde bodd på all-inclusive-hoteller, hvor måltidene ble servert og gjestene hadde tilgang til å ta det de ønsket. UKHSA har imidlertid ennå ikke identifisert den eksakte kilden til smitten og advarer derfor reisende som planlegger å besøke Tyrkia om å utvise ekstra forsiktighet.

Da myndighetene ennå ikke har iverksatt konkrete tiltak på grunn av manglende kunnskap om smittekilden, oppfordres reisende til å iverksette forebyggende tiltak på eget initiativ. Ifølge rapporter var 56 prosent av tilfellene registrert i Salmonella-utbruddet menn med en gjennomsnittsalder på 29 år.

En UKHSA-talsmann  sa: "Det er rapporter om tilfeller fra forskjellige hoteller i Tyrkia, og de fleste av de berørte har rapportert å spise et bredt spekter av forskjellige matvarer på hotellet som en del av deres all-inclusive feriepakke."

Talspersonen la til: "Siden kilden til sykdommen ennå ikke er identifisert og undersøkelser fortsatt pågår, oppfordrer UKHSA folk til å ta viktige sikkerhetstiltak for å redusere risikoen for gastrointestinal infeksjon mens de reiser utenlands. Dette inkluderer nøye håndhygiene, spesielt etter toalettbesøk og før tilberedning eller inntak av mat. UKHSA råder også reisende til å velge nylaget mat, som serveres varm, og å foretrekke frukt som kan skrelles, som bananer og appelsiner. I tillegg bør preferanse gis til pasteuriserte meieriprodukter som yoghurt, melk og ost. Personer som opplever gastrointestinale symptomer bør unngå å tilberede mat eller servere drikke til andre til de er symptomfrie."