9 overraskende ting du ikke visste om kondomer

27/08/2018 22:30

KC

Sex og samliv
Visste du at kondomer har vært forbudt i flere land, selv om de er blitt flittig brukt som prevensjonsmiddel allerede fra det 16. århundre?

Og var du klar over at den moderne gummien ble funnet opp ved en feil av en av verdens største dekkfabrikanter? Eller at selveste Bill Gates har investert en formue i utviklingen av et nytt superkondom? Ikke det, nei?  

Her får du, i samarbeid med Sinful.no, ti fasinerende (og lærerike) fakta om kondomer, som du garantert ikke har hørt før. 

1. Det er en urgammel oppfinnelse

I det gamle Egypt brukte mennene bomullslerret som beskyttelse, i Kina pakket de penis inn i silkepapir smurt inn i olje, mens romerne mente at det var mer effektivt å bruke en geiteblære som prevensjon. Men faktisk har arkeologer funnet hulemalerier i Grotte des Combarrelles i Frankrike, som peker på at kondomkonseptet allerede eksisterte ca. 12.000 f.Kr.

2. Den første store kondom-testen fant sted i det 16. århundre

Den italienske legen Gabriele Falloppio oppfant et kondom som var lagd av et lerret dyppet i en kjemisk blanding, og som som ble bundet rundt penis med en snor. Han testet oppfinnelsen på 1100 menn, som ble beordret til å ha sex med kvinner med syfilis. Det har heldigvis skjedd noe med etikken siden den gangen..! 

3. Du kan takke dekkindustrien for sikker sex

Frem til 1839 var alle kondomer enten lagd av bomullslerret, dyreskinn eller -innvoller. Men det var før den amerikanske dekkfabrikanten Charles Goodyear oppfandt vulkanisering, en teknikk som øker elastisiteten i naturgummi. Den moderne kondomen (og sikker sex) ble med andre ord oppfunnet ved en feil. Takk, Charles.

4. Trojan og Durex kom først

Youngs Rubber Company, Trojan og Durex var de fabrikantene som lanserte latexkondomer først. De blandet bare gummi med vann og sto dermed med et materiale som var mye tynnere og mye mer fleksibelt enn den gummien man tidligere hadde laget kondomer av. Det nye latexkondomet kunne strekkes opp til åtte ganger sin normale størrelse, og kondomets tykkelse kom helt ned på under 1 mm. Dette var på 1920-tallet, og selv om kondomer kan fås i all verdens varianter i dag, så er grunnoppskriften stort sett den samme som den gang tippoldefaren din bare var en guttunge. Tenk på det! 

5. Kondomer gjør sex 10.000 gange mer sikkert

Kondomer er ikke bare den sikreste prevensjonsformen som finnes, det er også den eneste prevensjonsformen som både beskytter mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare sykdommer. Ifølge Planned Parenthood er du 10.000 ganger bedre beskyttet mot blant annet HIV og klamydia hvis du dyrker sex med kondom, enn hvis du dyrker sex uten. Kondomer gir dessuten beskyttelse mot uønsket graviditet i 97% av tilfellene hvor det brukes riktig. Det må man jo kunne kalle ganske overbevisende tall.  

6. Kan klare 3,7 liter

Du trenger ikke bekymre deg for om det blir oversvømmelse når du fyrer av kanonen. Et gjennomsnittlig kondom kan nemlig klare opp mot 3,7 liter væske. Det er mulig du har spart en stund, men 3,7 liter kommer det nok ikke..   

7. Gjenbruk er no-go

Det kan virke som en no-brainer, men faktisk er det mange (det gjelder selvfølgelig ikke deg) som ikke vet at regnhetten KUN må brukes én gang. I USA er problemet med gjenbruk av kondomer faktisk så stort, at de amerikanske myndighetene for nylig har satt i gang den nasjonale kampanjen “Don't wash or reuse #condoms!”

8. Bill Gates er gal etter gummi

Bill Gates er så gal etter gummi, at The Bill Gates and Melinda Gates Foundation har lovet 100.000 dollar til det geniet som kan skape et såkalt ‘fremtidens kondom’. Blant de ideene som er kommet inn, er kondomer med håndtak, som skal gjøre det raskere og lettere å rulle det på, og en variant som skal kunne tilpasse og forme seg nøyaktig etter brukerens penis. En slags one-size-fits-all løsning. 

9. Kondomer av gress

Og apropos fremtiden, så har en gruppe forskere fra University of Queensland kanskje kommet den gode Gates i forkjøpet. De har nemlig tenkt seg å designe et kondom av en blanding av latex og den australske gressarten spinifex. Spinifex inneholder en spesiell, naturlig cellulose, som kan gjøre latexen 20% sterkere. Prevensjonsmiddelet, som enda ikke er ferdig utviklet, skulle etter alt å dømme bli 30% tynnere enn vanlige latexkondomer og minst like holdbare. Vi heier på, og krysser fingrene for, forskerne (tror vi).