Forskning: Eldre kvinner har bedre sexliv

Kvinner blir mer fornøyde med sexlivet med alderen, viser stor amerikansk undersøkelse.

Kanskje for mange et overraskende funn, men kvinner blir faktisk mer fornøyd med eget sexliv med alderen.

Det viser en større amerikansk studie av 806 eldre kvinner i USA, utført av forskere fra University of California. 

- Kvinnene opplevde at følelsesmessig og fysisk nærhet til partneren kunne være mer viktig enn å få orgasme, sier Susan Trompeter, klinisk professor ved University of California, og en av hovedforskerne bak studien, i en pressemelding til forskning.no.

De eldre kvinnene er del av et stort forskningsprosjekt, hvor de har latt seg undersøke gjennom 40 år av forskerne fra University of California.

Undersøkelsen ble foretatt ved hjelp av et spørreskjema, hvor de blant annet skulle svare på spørsmål om generell helse, nylig seksuell aktivitet og seksuell tilfredshet. Da den nye undersøkelsen ble satt i gang, var kvinnene over 40 år, og 63 prosent av dem fikk ikke lenger menstruasjon.

Undersøkelsen hadde flere overraskende avsløringer, blant annet at hele 61 prosent av alle kvinnene var fornøyd med sexlivet sitt.

Generelt viste studien at fysisk nærhet under sex var viktig for at kvinnene skulle bli kåte og oppnå orgasme, hvor hele 69 prosent av kvinnene opplevde at de ble våte i skrittet. 

Men spesielt én ting var svært overraskende for forskerne bak studiet: 

- Omkring halvparten av kvinnene i alderen 80 år eller over rapporterte at de under sex ble opphisset, våte – og for det meste oppnådde orgasme. Men de rapporterte sjelden at de faktisk hadde lyst på sex, forteller Elizabeth Barrett-Connor fra University of California, og tilføyer: 

- Tradisjonelt går man ut fra at et ønske om sex går forut for akten. Men disse resultatene tyder på at kvinner tar del i den seksuelle aktiviteten av flere andre grunner. For eksempel bekreftelse eller opprettholdelse av et forhold.

Susan Trompeter mener at undersøkelsens resultat kan endre måten vi forstår eldre kvinners seksualitet, da den viser at de som ikke var seksuelt aktive istedet oppnådde seksuell tilfredsstillelse gjennom berøringer, kjærtegn eller annen intimitet utviklet i løpet av et langt forhold. 

Les ogå: Forskere: På dette tidspunktet er det størst risiko for at kvinner er utro

 

 
 

 

 

 

   

i en pressemelding.

Sexual satisfaction increased with age and did not require sexual activity