Hvorfor er jeg singel? Her er ti mulige årsaker

20/06/2017 21:30

Anniken Hauge

Sex og samliv
Single
Foto: Shutterstock
Det ser ut til at alle du kjenner er i et forhold. Så hvorfor er du fortsatt singel? Det er mange mulige årsaker.

Dagens.no har samlet en liste over ti opplagte grunner: 

1. Du spiller kostbar

Later du som du er opptatt når du blir invitert ut? Og later du som du ikke er interessert når du egentlig er det? Å spille kostbar gjør det vanskelig å finne Mr. Right eller hans kvinnelige motpart. Det er faktisk ganske sannsynlig at det vil tiltrekke akkurat den type personen som vil gjøre deg ulykkelig; en person som ikke føler seg trygg med nærhet.

Det er alltid bedre å være ærlig.

2. Du faller for kjønnsstereotyper

Er menn redde for å engasjere seg? Er kvinner for ivrige? Ikke nødvendigvis. Når det handler om forhold så faller folk inn i en av tre grunnleggende kategorier. "Trygge" mennesker er varme og kjærlige og føler seg godt tilpass med intimitet. "Engstelige" mennesker søker nærhet, men er bekymret for at kjærligheten deres ikke blir gjengjeldt.  "Unnvikende" mennesker skyr intimitet og verdsetter uavhengighet over alt annet. Og undersøkelser viser a de fleste mennesker er "trygge". 

De fleste menn og kvinner ønsker virkelig et nært og engasjert forhold og vil ikke oppføre seg for klengete eller prøve å dytte deg unna. 

3. Du er fiksert på eksen din

 

Hvis du idealiserer eksen din, gjør du det vanskelig å finne en ny partner. 

Dette er spesielt et problem for "unnvikende" personer som skyver partneren deres vekk fordi de føler ubehag ved intimitet. Men når forholdet er slutt, så kommer kjærligheten deres opp til overflaten, og de overbeviser seg selv om at det mislykkede forholdet har vært fantastisk. Deretter sammenlikner de hver nye person de møter med sin idealiserte eks. Og hvem kan leve opp til det idealet? 

4. Du tror kjærlighet overvinner alt 

Visse varselsignaler indikerer at du dater en person med en "unnvikende" holdning til intimitet - en personsom sannsynligvis ikke vil bli en tilfredsstillende partner. Sender han/hun deg blandede signaler? Forteller din unnvikende partner deg at han/hun har behov for space? Sier eller gjør han/hun ting som får deg til å føle som om du representerer et slags "kompromiss"?

Kanskje der det på tide at du beveger deg videre. 

5. Du holder fast i en situasjon som aldri beveger seg videre fra dating 

Sitter du fast i et dødt forhold? Et forhold du ikke får noe ut av, men som du ikke klarer å avslutte? Ja, det kan være tøft å avslutte et forhold. Dels fordi sinnet kontrolleres av det gamle parforholds-kretsløpet som oppfordrer deg til å stå sammen med partneren din. Når du først erkjenner det, så har du tatt det første skrittet på veien til å avlsutte et dårlig forhold og komme deg videre. 

 

6. Du låser deg fast i ideen om 'den rette' 

Kanskje har du en ideell partner eller et ideelt forhold i tankene og er fast bestemt på å finne det - og kun det. Hvis det er tilfellet, så kan det ta sin tid. 

Å satse på "den rette" er noe "unnvikende" personligheter ofte gjør for å holde ekte intimitet på avstand. I stedet for å vete på "den rette", så anbefales det at du endrer tankemønsteret ditt: Velg en person, la han/henne komme nære og gjør ham/henne til noe spesielt for deg. 

7. Du er en drama junkie

Er du "avhengig" av oppturene og nedturene i ustabile forhold? Mange mennesker er det. De er tiltrukket av følelsesmessig utilgjengelige personer som får de til å jobbe hardt for ethvert tegn på kjærlighet, mens de dømmer personer som er ekte og forståelsesfulle som kjedelige. Til slutt vil dette føre til at angst blir likestilt med kjærlighet. Det er ikke bærekraftig. Enda værre er det at du da lar trygge, kjærlige personer svinne hen.

8. Du er redd for å bli avhengig 

Noen mennesker unngår tette relasjoner, fordi de er redde for å bli avhengige av partneren deres. De mener at folk skal bevare uavhengigheten deres for enhver pris. 

Den type forhold eksisterer rett og slett ikke. Vi er alle skrudd sammen til å bli avhengige. Trikset er å finne den rette personen å stole på er at finde den rigtige person at stole på.

9. Du synes du kan vente...

Noen mennesker tror at de rett og slett ikke er verdige før de har slanket seg, oppnådd en vis sum på kontoen osv. Men det er ingen grunn til å vente.

Hvis du er forsiktig med å kaste deg ut i det, hvilket spesielt er gjeldende for folk med en engstelig holdning til forhold, så er det beste du kan gjøre å begynne å date. Du kan finne den rett og heller forbedre ting underveis. 

10. Du tror gode partnere er en mangelvare

Hvis du sjeldent dater, så vil du uundgåelig investere en stor mengde følelsesmessig energi i enhver ny potensiell partner. Det er en sikker vei til skuffelser.

Det er bedre å møte mange mennesker og gjøre deg selv litt mer hardhudet overfor uungåelige skuffelser. Bare kast deg ut i det og møt noen mennesker.