Det blir stadig vanligere å bruke VPN, både på datamaskinen og mobiltelefonen. VPN-tjenester brukes til alt fra å få tilgang til Netflix-innhold i andre land til å oppnå vern om ditt personvern på nettet. I denne artikkelen ser vi litt nærmere på hva et VPN er og hvordan det fungerer.
Hva er et VPN?
VPN står for «virtuelt privat nettverk», og er en tjeneste som gir ekstra personvern på nettet. Et VPN oppretter en sikker og kryptert tilkobling mellom datamaskinen din og internett, i form av en privat «tunell» som dataene dine sendes gjennom. Et VPN beskytter dermed personvernet ditt på nettet, slik at du ikke kan bli sporet eller diskriminert basert på hvor du befinner deg.
La oss prøve å illustrere dette med et eksempel. Tenk deg at internett er en motorvei som du kjører på. På veien besøker du hjemmesider, handler i butikker, sjekker aksjeporteføljen din, leser nyhetene, spiller spill og mer.
Mens du kjører på motorveien er du synlig for alle, og alle som vil kan følge deg. De kan se hvem du er, hva du gjør på nettet og hvilke nettsider du besøker. De får med andre ord et innsyn i privatlivet ditt. De kan til og med følge deg hjem, siden du er sporbar.
I stedet for å kjøre på den åpne internettmotorveien, kan du bruke en privat tunell: et virtuelt, privat nettverk. Et VPN fungerer som en egen personlig tunell som gir bedre beskyttelse av ditt personvern.
Denne tunellen hindrer andre i å se hvor du er på vei og hva du gjør, i motsetning til når du er på en åpen motorvei. I praksis gjøres dette ved at VPN-et krypterer tilkoblingen og skjuler IP-adressen din.
Hvordan fungerer et VPN?
Normalt sendes internettrafikken din, for eksempel søkeord og nedlastinger, direkte til internettleverandøren din. Hvis du aktiverer et VPN, omdirigeres trafikken gjennom en VPN-server. Når dataene dine blir overført, ser de dermed ut til å komme fra VPN-serveren og ikke din personlige enhet.
Hvis du ikke bruker et VPN, er IP-adressen din synlig for alle. Dette er et spesielt nummer som er unikt for hjemmenettverket ditt, og som dermed kan identifisere deg. Et VPN skjuler IP-adressen din ved å fungere som et mellomledd som omdirigerer trafikken din.
Et VPN legger også til kryptering, eller en tunell, rundt identiteten din når du kobler til. VPN-serveren og krypteringstunellen hindrer internettleverandøren, myndigheter, hackere og alle andre fra å spionere og følge deg når du bruker internett.
Hvorfor trenger jeg et VPN?
Det er flere grunner til at du bør bruke et VPN, hvorav de viktigste er økt personvern, sikkerhet og muligheten til å være privat på nettet. Det gir dessuten mer frihet, da det kan brukes til å omgå internettsensur.
Personvern på nettet
Uten et VPN kan hackere og andre uvedkommende spore deg via IP-adressen din. Denne IP-adressen er unik for internettforbindelsen din, og fungerer som et postnummer på nettet som forteller alle hvem du er og hvor du befinner deg. En IP-adresse gjør det med andre ord mulig for andre å knytte nettaktivitetene dine til deg.
Ved å bruke et VPN kan ikke lenger nettsteder, markedsførere, strømmetjenester, myndigheter og nettkriminelle bruke IP-adressen din til å identifisere deg. De vil kun se IP-adressen til VPN-serveren du er tilkoblet. De klarer dessuten ikke å finne ut hvor du egentlig befinner deg, siden det ser ut som om du er der VPN-serveren er.
Unngå å bli sporet av hackere og myndigheter
Ikke la hackere, nettkriminelle, bedrifter, myndigheter eller engang internettleverandøren din spore deg. Det finnes mange ulike aktører som er interesserte i internettrafikken din, og et VPN gjør det mye vanskeligere for dem å se dataene dine. Ved å bruke et VPN, øker du sikkerheten din på nettet, og du kan dessuten unngå sensur, prisdiskriminering, målrettet reklame.
Surf sikkert på offentlige nettverk
Det kan være veldig risikabelt å bruke et offentlig Wi-Fi-nettverk, for eksempel på en café eller et kjøpesenter. Andre brukere på samme nettverk, for eksempel hackere, kan nemlig enkelt unytte det usikrede nettverket til å få tak i dataene dine. Dette inkluderer blant annet personopplysninger, e-postpassord, bilder og kredittkortinformasjon.
Hvis du ønsker å unngå at denne informasjonen kommer på avveie, bør du alltid bruke et VPN når du kobler til usikrede, offentlige Wi-Fi-nettverk. En hacker vil da kun kunne se kryptert data, og vil dermed ikke få tak i personopplysningene dine.
Strøm uansett hvor du er
Hvis du er i utlandet og logger inn på strømmekontoen din, vil du kanskje oppdage at visse programmer ikke er tilgjengelig. Dette skyldes at strømmetjenestene har ulike rettigheter i ulike land. Men, hvis du kobler til en VPN-server i Norge, får du tilgang til alle favorittene dine, akkurat som når du er hjemme.
Fri tilgang til blokkerte nettsteder
Mange institusjoner begrenser tilgangen til visse nettsider. Dette gjelder for eksempel skoler, bibliotek og bedrifter. Hvis du aktiverer et VPN, kan du omgå slike begrensninger og få tilgang til de aktuelle nettsidene.
Omgå internettsensur
I land med streng sensur og internettovervåking, for eksempel Kina og Iran, blokkeres tilgang til visse internettjenester og nettsteder. Dette gjelder for eksempel YouTube, Facebook, Google og Spotify, i tillegg til vestlige nyhetssider.
Et VPN kan hjelpe deg med å omgå denne typen sensur og begrensninger ved å koble til en server i et annet land. Dermed fremstår det som om du befinner deg et annet sted enn der du faktisk er, og du får tilgang til nettsteder og tjenester som normalt ikke er tilgjengelige.
Sikre dataoverføringene dine
Hvis du jobber hjemmefra, har du gjerne behov for å få tilgang til bedriftens nettverk. Da er det lurt å bruke et VPN for å redusere risikoen for datalekkasje. Et VPN kobler deg til private servere og bruker krypteringsmetoder for å sikre dataene du overfører til og fra jobbnettverket.
Finne bedre priser
I noen tilfeller kan du faktisk også spare penger ved å bruke et VPN. Det kan nemlig være store prisforskjeller mellom varer og tjenester i ulike land. Ved å laste ned en VPN-tjeneste kan du lure systemet til å tro at du er i et land der prisene er lavere. Dermed kan du spare penger på for eksempel flybilletter og hotellovernattinger.
Hvilke begrensninger har VPN?
Selv om et VPN gir mange fordeler, har det også noen svakheter og begrensninger. Nå skal det sies at fordelene langt på vei overgår ulempene, men det kan likevel være lurt å være oppmerksom på hvilke begrensninger som gjelder.
Hastigheten på tilkoblingen din kan bli redusert
Siden all trafikk krypteres og sendes gjennom en VPN-tunell, reiser informasjonen litt lenger når du bruker et VPN. Dette påvirker naturlig nok hvor raskt innholdet blir lastet ned. I tillegg er det slik at jo lenger unna serveren er, jo lenger tid tar det.
Hastigheten når du er tilkoblet en server på den andre siden av jorden vil derfor teoretisk være lavere enn når du velger en server i nabolandet. Men, denne forskjellen er som regel ikke merkbar så lenge du velger en av de beste VPN-tjenestene.
VPN-servere kan bli blokkerte
Noen aktører, for eksempel rettighetsinnehavere til filmer og serier, liker ikke VPN-tjenester. Dette skyldes at strømmetjenester betaler for rettigheten til å vise innhold i visse land. Når brukere av disse strømmetjenestene benytter et VPN for å omgå regelverket anses det som et brudd på disse rettighetsavtalene.
Dette har ført til et initiativ til å blokkere VPN-servere. Men, i praksis vil du sjelden merke dette, da de blokkerte serverne raskt blir erstattet av nye.
Ingen blokkering av informasjonskapsler
Et VPN kan ikke blokkere informasjonskapsler. Her må du enten slå av informasjonskapsler på enheten din manuelt, eller benytte en sikker nettleser sammen med et VPN. Internettleverandøren din vil uansett kunne se aktivitetene dine, til tross for at VPN-et blokkerer aktivitetene dine. Du bør derfor sørge for å velge en leverandør du kan stole på.
Et VPN øker med andre ord privatlivet og sikkerheten din, og det er derfor et viktig tiltak for økt personvern på nettet. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på begrensningene som finnes, og iverksette ytterligere tiltak for å kompensere for disse.