Formel 1-ikon er død

04/05/2022 09:48

Emma

Sport
Tony Brooks (th.) i 1959 etter en grandprixseir i Tyskland. Foto: HEINRICH SANDEN JR./Ritzau Scanpix
Tony Brooks (th.) i 1959 etter en grandprixseir i Tyskland. Foto: HEINRICH SANDEN JR./Ritzau Scanpix
Et av de store Formel 1-navnene på 1950-tallet er her ikke lenger. Tony Brooks ble 90 år gammel.

Den britiske Formel 1-legenden Tony Brooks har gått bort i en alder av 90 år.

Det informerte datteren Giulia sent tirsdag kveld, ifølge Formel-1.dk.

Brooks var en ekte Formel 1-pioner, og i løpet av sin tid i bilen klarte han å vinne seks grand prixer og misset akuratt verdensmestertittelen i 1959.

Sammen med navn som Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari og Stirling Moss ble han ansett som en av de mest vellykkede sjåførene i sin tid.

Den nåværende direktøren for Formel 1, Stefano Domenicali, hyller legenden og gir ham gode ord med på veien.

– Det gjorde vondt å høre nyheten om at Tony Brooks hadde gått bort. Han var en del av en spesiell gruppe sjåfører som pionerte og flyttet grensen for hva som kunne gjøres den gangen. Han vil bli savnet og våre tanker er med familien hans, sa han på Twitter.

Artikkelen fortsetter under innlegget ...

Brooks var den siste overlevende Formel 1-føreren fra 1950-tallet og gjorde et stort inntrykk i perioden 1956-59. Han vant 46 prosent av løpene han konkurrerte i, og det skjedde i en tid da mekanikk og teknologi var under massiv utvikling, så vel som det var ganske mange farer forbundet med sporten.

Briten triumferte i sin første grand prix i 1953 på den italienske Syracuse-banen på Sicilia.

Han ble utdannet tannlege, og i lang tid jobbet han sammen med da han ikke kjørte fort på sporene før han bestemte seg for å fokusere på Formel 1.

Landsmannen Stirling Moss, som døde for to år siden, også i en alder av 90 år, har tidligere beskrevet Brooks som den beste. De to var lagkamerater og nære venner.

"Brooks var en flott sjåfør. Kanskje den største. Og jeg håper han vil tilgi meg for å si dette, men han var den beste 'ukjente' racerføreren det noen gang har vært. Han var langt bedre enn flere av førerne som vant verdensmesterskapet," sier Moss til BBC.

Det tyske grandprix i 1959. Tony Brooks i en Ferrari (nummer fire). Foto: HEINRICH SANDEN JR./Ritzau Scanpix