Historisk: Alcaraz beseirer Djokovic i vill Wimbledon-finale

17/07/2023 09:30

Mikkel Sletta

Sport
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fire timer og 46 minutter med vilt drama vil gå inn i historien som en av de mest velspilte Wimbledon-finalene.

Den 20 år gamle verdensener Carlos Alcaraz gjorde det umulige på gresset i London søndag, da han slo den firedobbelte forsvarsvinneren, Novak Djokovic, etter en ekstremt velspilt og tett finale. 

1-6, 7-6, 6-1, 3-6, 6-4 var seiers tallene til spanske Alcaraz, som tok sin første Wimbledon-tittel og andre grand slam i karrieren. Han er også den forsvarende US Open-mesteren. 

36 år gamle Novak Djokovic, som har rekorden for flest grand slam-titler med 23, forpurret dermed også sjansen til å vinne alle grand slam samme år. Han må nå ta til takke med Australian Open, French Open og muligens US Open, som spilles i august i år.

Alcaraz kom uimponert ut i sin første Wimbledon-finale. Allerede i kampens første serveparti rystet han Djokovic da han spilte en breakball til seg selv.

Men den erfarne forsvarende mesteren lot ikke presset påvirke seg og holdt serve. Og så startet Djokovic med sitt solide og stort sett feilfrie spill. Han vant raskt settet 6-1. 

Alcaraz lot seg imidlertid ikke avskrekke av den dårlige starten. I stedet svarte han umiddelbart på siktelsen og knakk Djokovic til 2-0 etter to kamper med dobbelt så mange Djokovic-feil som i hele første sett. Den serbiske tenniskongen trakk seg imidlertid raskt tilbake etter at to svært tette kamper gikk hans vei.

På 6-5 og settball i tiebreak hadde Djokovic sjansen til å gjøre veien tilbake veldig lang for Alcaraz, men spanjolen sto imot. Han holdt serve to ganger og på sin første settball leverte han en fantastisk backhand-retur på Djokovics serve, som serberen ikke en gang prøvde å nå. 

Alcaraz opprettholdt momentumet fra start i tredje sett. Han knuste Djokovic i settets første kamp, ​​og da serberen hadde to pausepunkter på 1-2 kontret Alcaraz fint, slo tilbake og holdt serven til 3-1. Og etter en maratonkamp på over 25 minutter i neste kamp tok Alcaraz settet hjem med 6-1. 

Alcaraz fortsatte å se ut som spilleren med fordelen fra start i fjerde sett. Men Djokovic hang på og skulle ikke sitte igjen med mange åpninger. Serberen klarte til slutt å få pause til 3-2 da Alcaraz slurvet en gang på nettet.

Og det var nok til at Djokovic fant en vei tilbake i kampen, og med 6-3 sendte han kampen inn i et femte og avgjørende sett. 

Her var Djokovic tidlig ute mot et viktig brudd da han hamret et vinnerskudd i nettet på breakballen sin. Serberen så målløs ut etter og Alcaraz grep sjansen til å få fart. Med en perfekt stoppball og en hard forehand vant han de to neste ballene og holdt serve til 1-1.

Storspillet fortsatte fra verdenseneren, som umiddelbart brøt Djokovic. Det vakte frustrasjoner i Djokovic da han knuste racketen på den ene stolpen.

Da kampklokken nærmet seg den femte timen fulgte de to hverandre frem til 5-4, hvor Alcaraz kunne serve triumfen hjem. Og det var ikke å se på den unge spanjolen at han var i ferd med å vinne Wimbledon. Det ble både stoppball og lobb før han tok seieren på sin første matchball i kampen.

Læs også: