Klar beskjed: Johannes Klæbo og Lucas Braathen vil ikke signere landslagsavtale

21/09/2023 07:30

Emma Sletta

Sport
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Kort tid før sesongstart er det stor dramatikk og usikkerhet rundt noen av Norges største idrettsutøvere.

40 dager før sesong start har skiforbundet fått et nedslående brev fra skistyrelsen. 

VG sitter med brevet fra advokaten Pål Kleven til Skistyret. I brevet har advokaten reagerer kraftig på at Skiforbundet skal ha framstilt at det er en enighet mellom forbundet og flere utøvere når det gjelder spliden om markedsrettigheter. 

– På vegne av utøverne i alpint og Johannes Høsflot Klæbo informerer jeg herved om at disse utøverne ikke vil signere noen landslagsavtale, står det i brevet.

Brevet ble sendt 40 dager før verdenscupen i alpint starter i Sölden den 28./29. oktober. Verdenscupen i langrenn starter 24. november.

Nå fortsetter konflikten for fullt mellom utøverne – blant dem Lucas Braathen, Aleksander Aamodt Kilde og Johannes Høsflot Klæbo – og ledelsen i Norges Skiforbund.

Konflikten kommer i kjølvannet av at flere av Norges største idrettsutøvere, inkludert Lucas Braathen, Aleksander Aamodt Kilde og Johannes Høsflot Klæbo, nekter å signere landslagsavtalen. Årsaken er uenighet om hvem som eier markedsrettighetene (bilderettighetene) til utøverne.

Kleven ble engasjert av utøverne i fjor og skal blant annet ha hatt et møte med ledelsen i Norges Skiforbund. Advokaten hevder at det kom et referat etter møtet som var helt annerledes enn slik han oppfattet seansen. 

- Den «enigheten» som framgår … er i direkte motstrid med det som partene diskuterte og konkluderte med i møtet den 8. september, skriver Kleven. 

Må inngå avtale

Utøverne hevder at de selv har eierskapet til egne markedsrettigheter. I en uttalelse fra skiforbundets lovutvalg fra 2022 heter det at utøverne og forbundet sammen skal bli enige om i hvilket omfang NSF skal få bruke utøvernes bilderettigheter i forbundets kommersielle avtaler, skriver NTB.

Klæbo sa nei til landslaget i april. Han må inngå en representasjonsavtale med Norges Skiforbund for å kunne gå verdenscup.

Klæbo uttalte seg blant annet om saken i juni.

- Det som står igjen er detaljer og periodisering av ting. For meg er det viktig å få til at jeg skal til høyden i jula. Det blir en viktig del. I mine øyne burde dette ha vært på plass rundt 18./19. mai, men det er tungrodd forhandling. Jeg har meldt meg litt ut av det og er med på det jeg trenger å være med på, sa Klæbo til NTB.

Verdenscupsesongen i alpint starter 28. oktober, mens verdenscupen i langrenn starter 24. november.

Læs også:

Kongelig tatt på fersken i 87 km/t: Nå må boten betales Prinsen ble oppdaget i å kjøre for fort.
Her er forskjellen på mandariner og klementiner De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?