Landslagsvenninnene møttes i vanskelig periode: "Jeg slo meg selv i hodet"

11/12/2023 20:00

Emma Sletta

Sport
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Det var da alt var vanskelig at de to ble venninner.

De to kalles «tvillingene» på landslaget.

Og det sier både Althea Reinhardt og Mie Højlund at det er et kallenavn som nok beskriver det hele veldig godt.

Det forteller de to danske stjernene til den danske avisen B.T.

De to er bestevenner utenfor banen, i tillegg til å spille i en klubb sammen og også på landslaget.

Men hvordan navigerer man egentlig ved å være venner, konkurransemennesker og i dag også forretningspartnere?

– Jeg tror det er en stor fordel at vi er på samme lag, og at du har alle disse tingene med en venn du er så nær med, som også er i samme situasjon som en, som virkelig kan forstå når du er frustrert, glad og trist, sier Althea Reinhardt.

– Jeg tror det er derfor vi har blitt så nære. Det er vanskelig for andre som ikke er i det å forstå hva vi går gjennom. Der har du noen som går gjennom akkurat det samme. Det er bare veldig naturlig, forteller det danske talentet Mie Højlund.

De spilte på ungdomslandslaget sammen, men det var ikke her vennskapet virkelig blomstret.

Men de kunne ane at de hadde gode vibber, som de selv beskriver det. Og da Mie Højlund flyttet til Odense i 2017, der Althea Reinhardt bodde og spilte, tok det av.

De bruker hverandre til alt. Å snakke om ting, gå i naturen, være hverandres fri plass.

De kan dekode hverandres humør på brøkdelen av et sekund og har opplevd mange ting sammen både på og utenfor håndballbanen.

Og faktisk var det ikke bare gode ting som førte dem sammen, sier de.

– De første par årene i Odense gikk vi gjennom en periode hvor vi ikke lyktes verken der eller på landslaget. Det var virkelig en tøff periode hvor det var vanskelig å skille ting, sier Mie Højlund.

Dette ble en av hjørnesteinene i vennskapet de har i dag, forteller den danske stjerne keeperen til Danmark Althea Reinhardt.

– Jeg tror det også var derfor vi kom så nærme, fordi det var så tøft. Du trengte den nære vennen du kunne komme til når alt var vanskelig. Noen du følte deg komfortabel med.

De kjørte bil sammen, bodde nesten sammen, og sov ofte med hverandre etter dårlige kamper.

– Det var sånn ... Vi slapp å legge oss ned i hvert vårt hus og være alene. På den måten oppsøkte vi hverandre mye, sier Althea Reinhardt.

Det var viktig for dem å si ting høyt. Fordi de begge kan være ekstremt seg selv.

– Jeg tror heldigvis jeg har blitt bedre med årene. Jeg har blitt flinkere til å si at håndball er håndball, og livet mitt er livet mitt. Før kunne jeg ligge våken, hvis jeg hadde spilt en dårlig kamp eller ikke prestert slik jeg tror jeg burde, så ville jeg slått meg selv i hodet hele tiden. Heldigvis har jeg blitt flinkere til dette. Da var det fint å ha noen som kunne se det mer objektivt, sier Mie Højlund.

Å skille håndballspiller og venn er ikke vanskelig. De vet hvem hverandre er som person, og de ser det bare som en fordel å være så gode venner. De vil kjempe og vinne sammen alltid.

Samtidig betyr det også mye for dem å ha noen så nær når sårbare ting har måttet snus.

Noe som har kommet mye mer i fokus generelt, men det har ikke alltid vært en ting å snakke om følelser.

– Noen ganger er det bare en tøff verden man lever i. Det kan være vanskelig. Noen ganger kan du føle at det å vise følelser er en svakhet. Det har vært fint å kunne slippe ting ut, hjelpe hverandre, snakke om ting og vite at hun ikke ser på meg som et svar. På den annen side synes jeg det har endret seg mye i håndballverdenen, alt skal ikke være perfekt, og man har blitt flinkere til å snakke om følelser, sier Althea Reinhardt.

– Jeg tror at når man vokser opp i en konkurransepreget verden hvor man måler seg mot andre hele tiden. Å si: 'Jeg har det vanskelig med dette', eller 'Jeg er ikke god til dette', det er akkurat som om det ikke har vært akseptabelt. I løpet av den tiden har det vært flott å ha en venn der det ikke er filter. Du trenger ikke pakke inn noe, sier Mie Højlund.

Der bruker de hverandre fordi de også ofte har opplevd de samme tingene. Ingen dømmer, og de oppdager at mange følelser er helt normale.

– Derfor er det bra å ha en venn, det er enda bedre, det er blitt enda mer akseptabelt å snakke om sårbarhet. Det er alltid noen som kan reflektere over det, vi har bare kjent på det, du sier det høyt mellom to personer, sier Mie Højlund.

Begge spillerne deltar for tiden i håndball-VM, der Danmark spiller med i hovedrunde.