Saksøker Formel 1 og FIA for 800 millioner kroner

11/03/2024 22:00

Mikkel Sletta

Sport
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Felipe Massa krever 800 millioner kroner i erstatning og en innrømmelse for feil begått i 2008.

En ung Lewis Hamilton vant det første av sine syv verdensmesterskap i Formel 1 i 2008, men det burde han ikke ha gjort.

Det mener tidligere Formel 1-fører Felipe Massa, som endte bare ett poeng bak engelskmannen det året.

Brasilianske Massa har raslet med sabelen lenge, og mandag gjorde han opp med truslene sine med et søksmål mot Formel 1 Management (FOM), Det internasjonale motorsportforbundet (FIA) og den mangeårige Formel 1-sjefen Bernie Ecclestone.

Dette skriver blant annet The Independent.

Ifølge media vil 42 år gamle Massa neppe bli tildelt 2008-tittelen uavhengig av utfallet av saken, men han krever 80 millioner dollar i erstatning samt en innrømmelse for feilen som ble gjort.

Lang historie kort: I det nest siste løpet av 2008-sesongen i Singapore gikk Renaults Nelson Piquet Junior av banen og utløste en sikkerhetsbil, noe som ga lagkameraten og den eventuelle løpsvinneren Fernando Alonso en sportslig fordel.

Massa endte på 13. plass og Hamilton på tredjeplass i Singapore, og økte Hamiltons ledelse over Massa i verdensmesterskapet med seks poeng, noe som til slutt viste seg å være svært avgjørende i totalstillingen.

Nelson Piquet Junior hevdet senere at han hadde blitt bedt av teamet om å kjøre inn i barrieren, og saken endte opp med å koste flere ledere jobbene deres og utestengelse, samt Renault en to års betinget utestengelse.

I 2023 innrømmet den nå 93 år gamle Bernie Ecclestone i et intervju at han og tidligere FIA-president Max Mosley var klar over Renaults ugjerninger i 2008 og hadde nok tid til å håndtere saken.

Ifølge Ecclestone kunne resultatet av Singapore Grand Prix ha blitt annullert, noe som ville ha gjort Massa og ikke Hamilton til verdensmester, men bestemte seg for ikke å "beskytte sporten og redde den fra en stor skandale".

Disse sitatene fikk Massa opp av stolen. I utgangspunktet med en formell tilnærming til Formel 1 og FIA i august i fjor, som tilsynelatende ikke ga et passende svar, og derfor har det nå endt med en rettssak.

– Jeg har alltid sagt at jeg skal kjempe til siste slutt. Siden FIA og FOM har bestemt seg for å ikke gjøre noe, søker vi oppreisning for denne historiske urettferdigheten i domstolene, sa Massa til brasilianske Globo mandag.

Ecclestone hevdet etter sitt avslørende intervju i fjor at han ikke husket å ha utført det eller sagt de belastende punktene.