Sjokkert langrennsrusser: "De vil finne meg, henge meg og skytte meg"

01/11/2022 13:40

Emma Sletta

Sport
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Den russiske langrennsløperen Valeriy Gontar har sagt fra seg statsborgerskapet og er nå på rømmen i Europa.

Ifølge Valery har han flyktet av politiske årsaker. Grunnen kan han dog ikke kommentere, sier han. I frykter for familiens sikkerhet i hjemlandet.

Det forteller han til Dagbladet.

– Det handler om politikk. Jeg vil gjerne si mer om mine politiske synspunkter, men for min søsters sikkerhet må jeg holde det for meg selv nå. Søsteren min bor fortsatt i Russland, sier Gontar.

– Men jeg kan si mye annet. De vil finne meg, henge meg og skyte meg.

Han forlot landet i begynnelsen av februar i forkant av invasjonen av Ukraina, men flukten er også et resultat av en langvarig konflikt med det russiske skiforbundet, som Gontar sier har sett på ham som frittalende.

I hjemlandet flyr anklagene mot ham. At han skulle ha blitt ukrainsk statsborger, at han er en forræder. Han avviser at han er blitt ukrainsk, men han vil ikke si hvor han oppholder seg for sin egen sikkerhet. Han vil imidlertid si at det er i et EU-land.

Valeriy Gontar. / Foto: Privat

– Jeg forlot Russland i vinter, ja. Og jeg er ikke lenger russisk statsborger, men det faktum at jeg har blitt ukrainsk statsborger er rett og slett en løgn og en provokasjon. Russiske medier prøver å konstruere et bilde og beskylde meg for å mislykkes. På grunn av det mottar jeg trusler fra russerne, sier han.

– Dette er folk som truer meg med at de skal finne meg, henge meg og skyte meg. De ber meg knele ned og be om tilgivelse fra det russiske folk. Det er så mange trusler, sier han.

Han mener at de som sender truslene er naive og har blitt villedet.