Transkjønnet svømmer slår rekorder som kvinne: Plejde å svømme mot menn

07/12/2021 13:58

Emma Sletta

Sport
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En 22 år gammel transkjønnet kvinnelig svømmer, tidligere en mann, har slått to amerikanske svømmerekorder i henholdsvis '1650-yard freestyle' og '500-yard freestyle'.

I sin siste svømmekonkurranse vant 22 år gamle Lia Thomas stort både i disiplinen '1650-yard freestyle' og '500-yard freestyle' da hun svømte for University of Pennsylvania i USA, skriver Ladbible.  

Hun klarte å fullføre distansene henholdsvis 38 sekunder og 14 sekunder foran andreplassen. Dermed slo hun også den amerikanske rekorden på begge distansene.

Lia Thomas er transperson og har svømt for herrelaget i tre år før han skiftet kjønn og dermed ble en del av det kvinnelige svømmelaget i stedet. Hennes siste konkurranse på det mannlige laget var ifølge The Daily Mail i november 2019. Det er derfor reist om hun skal få lov til å konkurrere på kvinnestanden.

Regler utstedt av National Collegiate Athletic Association (NCAA) sier at Lia Thomas må fullføre minst ett år med testoteron undertrykkende behandling før hun kan delta i sportskonkurranser som kvinne.

Lia Thomas har insistert på at hennes forvandling til en kvinne ikke har «gjort noe for hennes evne til å konkurrere i svømming».

Hun la til: «Svømming er en stor del av livet mitt og hvem jeg er. Jeg har vært svømmer siden jeg var fem år gammel. Å være trans har ikke hatt noen innvirkning på min evne til å utføre sporten, og å kunne fortsette er veldig givende.»

Imidlertid er ikke alle enige i denne uttalelsen, og mange har uttrykt sine meninger om emnet på Twitter, blant andre. Et eksempel er Linda Blade, som er sportstrener.

Hun skrev på Twitter: "Selvfølgelig blir kvinnerekorder ødelagt! Lia konkurrerte som mann de tre første årene i NCAA. Det er ikke greit!""

Andre støtter Linda Blade, og skriver: "Lia Thomas er en mann som gikk gjennom mannlig pubertet og svømte for det mannlige laget nesten hele karrieren."

I USA har ni stater, inkludert Texas og Florida, forbudt transpersoner å løpe i kvinneidrettskonkurranser for skoler.

Syntes du det er greit for transpersoner å delta i kvinneidrettskonkurranser?