Zlatan Ibrahimovic hyller Qatar i kontroversielt intervju

22/03/2023 10:56

Emma Sletta

Sport
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Det skulle egentlig være en pressekonferanse om Sveriges kommende EM-kvalifiseringskamper, men noe annet stjal fokuset.

Det klokeste hadde nok vært å holde seg utenfor. Men Zlatan Ibrahimovic har en tendens til å gå sine egne veier.

En av dem tok han med seg foran Sveriges EM-kvalifisering, der det ble stilt spørsmål om besøket under VM i Qatar, som blant annet tok ham til finalen i samme boks som landets emir, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Så hva syntes egentlig den 41 år gamle svensken om landet og opplevelsen, spurte en svensk journalist.

– Fantastisk, sier Zlatan Ibrahimovic, som foretrekker måten Qatar gjør ting på.

"Qatar som et land ... Jeg tror det er et system som fungerer. Er det narkotika? Ingen. Er det kriminalitet? Ingen. Er det kriminalitet i Sverige? Ja, mye. Narkotika? Ja. Qatars system fungerer. Det svenske systemet? Det fungerer, men om det fungerer hundre prosent, vet jeg ikke, sier Ibrahimovic til SVT.

Han var ikke ferdig med å hylle ørkenstaten:

- Organisasjonen: ti poeng. Opplevelsen: ti poeng. Spillet: ti poeng. Publikum: ti poeng. Maten: ti poeng. Reisen: ti poeng. Alt var for ti poeng, la han til.

Ibrahimovic hadde tatt med seg kone og barn på det to dager lange oppholdet i desember.

- Han gikk rett i fellen

At VM ble arrangert i Qatar har fått stor kritikk fra både aktører på banen, fans, politikere, forbund og organisasjoner, blant annet på grunn av landets syn på menneskerettigheter.

Men den kritikken har tilsynelatende ikke nådd den svenske stjernen, hvis uttalelser kategoriseres som et eget mål i en spalte av Aftonbladets sportsjournalist Johanna Frändén.

Han bryr seg ikke om hva folk synes om ting, den offisielle linjen til det svenske fotballforbundet eller hvordan lagkameratene har uttrykt seg om emnet tidligere.

I løpet av to dager i Qatar gikk Zlatan og familien i fellen. Han ble sportslig vasket fra topp til tå og gir nå Qatars regime en finere gave enn de noen gang kunne håpe på gjennom en ukritisk hyllest til den mest kontroversielle VM-arrangøren noensinne.

Løp Qatars viktigste ærend

Den samme formuleringen kommer fra kollegaen i Expressen. Her kritiserer Therese Strömberg også ordene til landets største fotballstjerne.

– Til slutt spilte han inn i Qatars viktigste ærend. Kanskje vi kunne ha håpet på noe annet, men kunne vi ha forventet det? Nei.

Zlatan Ibrahimovic er tilbake i gul trøye etter ett års fravær fra det svenske landslaget og kan gjøre comeback mot Belgia i EM-kvalifiseringen fredag.