Ekspert advarer: Derfor bør du aldri lade telefonen på flyplassen

25/11/2023 12:00

Emma

Teknologi
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
En ekspert kommer nå med en advarsel.

Mange av oss har møtt situasjonen: Du er på farten og plutselig begynner telefonen å gå tom for strøm.

Heldigvis finnes det stikkontakter på de fleste offentlige steder, for eksempel på flyplassen.

Men hvis du har pakket laderen i bagasjen, kan du ende opp med å bruke en offentlig tilgjengelig lader. Dette kan gi telefonen litt strøm, men det kan også sette deg og dine private data i fare, advarer mobilspillekspert Ciaran Lee hos casinos.win.

Det melder Echo Liverpool.

"Et utladet batteri mens du reiser kan være et mareritt. Det kan gjøre at hele turen føles lengre og det kan gjøre det mye vanskeligere å finne sin endelige destinasjon,» sier han til ECHO og fortsetter:

"Selv om ingen vil ha et utladet batteri, er risikoen ved å bruke en offentlig ladestasjon rett og slett ikke verdt det. Selv om risikoen er lav, kan dataene dine bli stjålet, og gjerningsmennene kan også installere programvare på telefonen din som kan spore og overvåke hver gang du legger inn informasjon på telefonen."

Alle mobiltelefoner leveres med kabler som kan brukes både til å lade telefonen og til å overføre data. Dette er praktisk, slik at du ikke trenger flere kabler, og du trenger ikke å huske hvilken kabel som gjør hva.

Dette er imidlertid også nyttig for kriminelle som kan bruke samme teknologi for å få ulovlig tilgang til dataene dine.

Når du kobler telefonen til en lader via en USB-tilkobling, opprettes en relasjon som kan brukes til å sende og motta data. Som standard er denne handlingen slått av, men kriminelle kan bruke denne teknologien til å installere ondsinnet kode på enheten din som kan brukes til å stjele personlig informasjon, private meldinger, passord og alt annet du måtte ha telefonen til.

Mens datatyveri kan være til bekymring for de involverte, kan hackingen ha mer uhyggelige konsekvenser, da det vil gi gjerningsmannen tilgang til telefonens GPS, som kan brukes til å overvåke reisendes plassering når som helst. Det er en skummel tanke, spesielt for de som reiser alene.

Ciaran har også delt måter å unngå å bli satt i fare mens du sparer batteri.

– Å lytte til favorittmusikken eller podcasten din under flyturen kan gjøre tiden raskere, men å ha en telefon du kan bruke i nødstilfeller er langt viktigere. Når du merker at telefonen har mindre enn 25 prosent batteri igjen, bør du slutte å bruke den og aktivere alle strømsparingsfunksjoner telefonen har, sier han og legger til:

– Som backup kan du også ha med deg en powerbank. Selv om risikoen for å få telefonen hacket mens du reiser er liten, er det en risiko, og du bør aldri bruke ladere du ikke eier eller stoler på.