Før du laster den ned: Dette gjør de med dataene dine

25/05/2023 14:50

Emma Sletta

Teknologi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er kanskje ikke en god idé å dele altfor personlige detaljer med kommende chatbot-apper.

Den har allerede klatret rett til toppen på listene.

Faktisk er ChatGPT-appen akkurat nå nummer to på listen over den mest populære appen på Apples iTunes i USA, hvor den først ble utgitt.

Chatboten fra OpenAI, som er basert på kunstig intelligens og som har tatt 2023 med storm, er også smart, og den kan brukes til alt fra å finne den beste oppskriften på drømmekake til å skrive jobbsøknader.

Selv om den offisielle appen ennå ikke har truffet Norge, er det for tiden mange gratis alternativer som er basert på samme teknologi.

Men før du går inn i chatbots på telefonen, kan det være lurt å være litt ekstra oppmerksom på hva du forteller den.

I hvert fall hvis du planlegger å dele private eller intime detaljer som du ikke vil at andre skal lese.

Del med tredjeparter
I flere av appene du kan laste ned, hvis du søker etter ChatGPT i appbiblioteket ditt, som fx Genie, Genius og Ask AI, er det en liten skrift som er verdt å merke seg.

Ask AI skriver for eksempel at «dine personopplysninger som du har gitt/vil gi til vårt selskap eller som vårt selskap kommer i besittelse av, kan behandles av vårt selskap.»

Hos Genius skriver de at de deler anonymisert informasjon med tredjeparter for bedre å kunne utføre «brukeranalyse». Men også for å kunne gjøre bransjeanalyser, demografiske profiler, forskning og andre lignende formål. 

Og hos giganten ChatGPT står det at de grafisk «samler inn personlig informasjon», ettersom «anonymiserte chatter kan gjennomgås av AI-trenere for å forbedre systemene».

Dette betyr i utgangspunktet at du aldri kan være sikker på hvem som leser når du bruker apper bygget på ChatGPT, akkurat som du ikke har muligheten til å velge det bort heller.

Det er og vil være en del av pakken.