Her er svaret: Så langt kan du komme når bensin lampen begynner å lyse

10/11/2023 12:00

Emma Sletta

Teknologi
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Har du også undret deg?

Hvis det er en ting som kan jage en skremme i livet til praktisk talt alle bilister, er det når drivstoffvarsellampen begynner å blinke.

Selvfølgelig er det ikke dårlig hvis du er noen kilometer fra en bensinstasjon, men hva om du er på et sted du ikke kjenner? Eller er det 40 kilometer til neste tank på motorveien?

Ny forskning viser at 42 prosent av sjåførene venter til varsellampen tennes før de fyller drivstoff på bilen. Med det i tankene kan noen lure på nøyaktig hvor mye drivstoff som er igjen i tanken når lyset tennes, og om det er trygt å kjøre bil til det er nesten tomt.

Heldigvis er Tim Rodie, kjøreekspert hos bilforhandleren Motorpoint, behjelpelig med både kunnskap og råd, slik at vi nå endelig kan få svar på hvor langt vi faktisk kan kjøre når lampen tennes!

Ikke en standard distanse

Rodie forklarer at lampen vanligvis begynner å lyse når innholdet i drivstofftanken faller under 10-15 prosent.

Det betyr også at det ikke er noen hard og rask regel for hvor langt du faktisk kan kjøre når den beryktede lampen vises under bensinmåleren.

"Hvor langt det kommer deg, avhenger helt av hvor god drivstofføkonomien din er og måten du kjører på," sier Rodie.

Nettopp fordi det ikke er noen hard kunnskap om hvor langt du kan kjøre når lampen er tent, anbefaler Rodie også at du fyller drivstoff før lampen i det hele tatt rekker å slå seg på.

Men det handler ikke bare om å øke risikoen for å gå tom i midten av ingensteds. Du beskytter også bilen

«Jo lenger du kjører uten å fylle opp bilen, desto større er risikoen for at du uvitende forårsaker skade på motoren – noe som vil koste deg mye mer i det lange løp å reparere», heter det i forklaringen.

Lampen skal beskytte deg og bilen

Hvis du fortsatt skal kjøre litt lenger for å kanskje finne bensinen billigere et sted, så leker du med ilden.

Varsellampen er laget for å vise deg når du skal fylle på bilen. Det skal ikke sees på som et signal om at du nå «bare» har 10-15 prosent igjen av kjørelengden for en full tank.

Det er selvfølgelig ikke direkte ulovlig å kjøre med drivstofflysene på, men du kan fort havne på feil side av loven uansett.

I utlandet er det noen regler for hvor mye drivstoff du minimum må ha på tanken hvis du vil unngå å bli bøtelagt flere tusen kroner.